Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga hastigheter i ån

Ska man ge sig ut med båt eller kanot i Kolbäcksån under de kommande dagarna ska man överväga det noga på grund av de snabba strömmarna.

Annons
Tänk efter innan du ger dig ut i kanot i Kolbäcksån de närmaste dagarna. De höga flödena skapar starka strömmar.

– Vi har rekommenderat Skantzöbadets Camping att inte hyra ut några kanoter till folk eftersom det är så kraftiga strömmar i ån, säger Hans Petersson, vd för Strömsholms Kanal AB.

Under fredagen var hastigheterna i strömfåran uppe i 5 knop (knappt 10 kilometer i timmen) på vissa håll. Ska man kunna styra en båt i det vattnet måste den gå fortare än det. Orsaken till den sena ”vårfloden” är den stora mängd av regn som kom i trakterna av Ludvika förra helgen då man fick 60 millimeter regn på några timmar.

– Vi kör vår produktion för fullt, men vi är tvingade att släppa förbi vatten också för att inte Väsman ska svämma över, säger Peter Ström, på VB Kraft i Ludvika.

I början av nästa vecka var det tänkt att både landshövding Ingemar Skogö och kulturminister Lena Adelson-Liljeroth skulle ut och åka på kanalen.

– Fortsätter det att vara så höga hastigheter i strömmarna så måste vi ställa in båtfärden eftersom vår båt inte går att styra då, säger Hans Petersson.

Tycker du att vanligt folk inte ska ge sig ut i Kolbäcksån?

– Vi är inga experter eller någon myndighet, men vi avråder i alla fall folk från att ge sig ut i kanot i Kolbäcksån, säger Hans Petersson.

I veckan fick räddningstjänsten rycka ut och rädda några personer som i en kanot inte klarat av strömmarna och hamnat i sjönöd.

– Vi rekommenderar att folk håller sig på land och inte ger sig ut på Kolbäcksån eller i kanalen under de förhållanden som råder just nu, säger Hans Zwicknagel på Mälardalens Brand- och Räddningsförbund.

– Ska man ge sig ut så ska man se till att ha flytväst. Men även om man har flytväst ska man ha klart för sig att vattnet är fortfarande kallt och tiden innan man drabbas av nedkylning är väldigt kort.

Har man ingen flytväst kan man få låna det av räddningstjänsten.

Mer läsning

Annons