Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppet ute för gjuteriet?

Företaget Gislaved International Support AB, GIS AB, som äger gjuteriet och bearbetningen i Kolbäck och Sörstafors riskerar att gå i konkurs. Detta sedan tingsrätten inte godkänt en rekonstruktion av företaget.

Annons

Problemen för GIS började under sista kvartalet 2011 och forstatte in på 2012. Den minskade orderingången tvingade företaget till uppsägningar av 17 anställda och en rekonstruktion. Idag har företaget 43 anställda.

Med en rekonstrution vill GIS nå en ekonomisk uppgörelse med staten och andra borgenärer. Totalt uppgår företagets skulder till cirka 13,5 miljoner varav 5,5 miljoner är statens fordingar.

Men tingsrätten har beslutat att rekonstruktionen ska upphöra sedan staten motsatt sig en fortsatt rekonstruktion. Staten har granskat Rani AB och Fritsla Mekaniska, det vill säga de bolag som slagits ihop till GIS, under en fyrårsperiod. Man påpekar att bolagen genom åren har genererat dåliga resultat. Arkmek-koncernen som äger bolagen har vidtagit åtgärder i form av konkurser och interna omflyttningar, men utan att komma tillrätta med problemet.

Det finns helt enkelt inte förutsättningar för en rekonstruktion, menar staten som under borgernärsammanträdet tackade nej till en uppgörelse där GIS erbjöd sig att betala 35 procent av det man var skyldig staten.

Tingsrätten går på statens linje och bedömer att GIS efter rekonstruktionen inte är ett livsdugligt företag. Domstolen saknar också en redogörelse från GIS över konkreta åtgärder för att få fart på verksamheten igen.

Arkmeks vd Kjell Johnsson rasar över tingsrättens beslut.

– Jag förstår inte vad de håller på med. Det är skandal! dundrar Kjell Johnsson, som anser att rekonstruktionen är ”klockren”.

– Vi har ordnat upp och fixat hur det ska se ut framöver och GIS redovisar i dag 45 procent bättre resultat än före rekonstruktionen. Och så slår de undan benen på oss.

Kjell Johnsson kommer att överklaga tingsrättens beslut till hovrätten.

Ser du någon risk att GIS går i konkurs?

– Inte i första läget. Men ger hovrätten negativt besked misstänker jag att det blir konkurs. Jag orkar inte med att skjuta till ännu mer pengar från koncernen till GIS, säger Kjell Johnsson.

Han medger att verksamheten under en längre tid haft lönsamhetsproblem, men menar att den värsta tiden är över nu.

– Vi har gjort omstruktureringar som har kostat. Dessutom tappade vi väldigt mycket när lågkonjunkturen slog till. Det tar tid att få lönsamhet, men staten begriper inte ett skit hur det är att driva företag, säger en mycket upprörd Kjell Johnsson.

Pågår normalt i tre månader

Företagsrekonstruktion innebär att företag med betalningssvårigheter kan få skydd mot konkurs och utmätning under en viss period. Företagen ansöker hos tingsrätten om företagsrekonstruktion.

Tingsrätten utser en rekonstruktör som undersöker om verksam­heten kan leva vidare och om en uppgörelse med fordringsägarna kan nås.

En rekonstruktion pågår normalt i tre månader men kan förlängas i upp till ett år. Om skulderna inte kunnat avvecklas inom denna tid kan företag försättas i konkurs.

Mer läsning

Annons