Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundägare utan ersättning

Det par i Ramnäs som fick sin hund tagen av en varg får ingen ersättning av länsstyrelsen, eftersom inga spår hittades på platsen som kan bevisa att det var en varg.

Annons

– Vi har varit där och spårat med två hundar och vi har inte hittat någonting som tyder på att det var en varg, säger Göte Hamplin, jakt- och viltskadehandläggare på länsstyrelsen.

I vanliga fall om en hund blir tagen av en varg så lämnar det spår efter sig, blod eller hår. Enligt Göte Hamplin tar dock länsstyrelsen inte ställning till huruvida hunden blev tagen av en varg eller inte, det är mycket möjligt eftersom liknande olyckor har skett tidigare, säger han, men bevis krävs för att ersättningen på 20 000 kronor ska betalas ut.

– Annars är det lätt att det blir ett missbruk, säger Göte Hamplin.

Den var i november förra året då hundens ägare var ute och rastade hunden på sin tomt i Ramnäs, som en varg plötsligt sprang fram och tog tag i hunden och försvann.

– Jag såg det med egna ögon. Hunden skrek i flera minuter, det var fruktansvärt, säger hundägaren, som vill vara anonym.

Hunden vägde bara 3,5 kilo och var ungefär lika stor som en kanin.

Hundens ägare är mycket besviken över att inte få ut någon ersättning för den förlorade hunden. Han har ett välbetalt jobb och har inget behov av pengar, men han ser det som en principsak eftersom det är staten som har beslutat om att varg ska finnas i Sverige.

– Myndigheterna måste ta sitt ansvar, det är de som är ansvariga för vargen, säger han.

Mer läsning

Annons