Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyrorna höjs i Hallsta

Under 2010 blev hyreshöjningen 0 kronor för boende i Hallstahems lägenheter. Men det var ett sällsynt undantag – nu hamnar höjningen återigen på en ganska normal nivå.

Annons

Ränteläget förra året var mycket gynnsamt för Hallstahem – så gynnsamt att man för 2010 gick med på ingen hyreshöjning alls.

Men inför förhandlingen om 2011 års hyror är läget ett annat. Räntorna har ökat och förväntas stiga ytterligare och dessutom kommer från 1 januari 2011 nya lagar som berör kommunala bostadsbolag.

Dels måste en borgensavgift tas ut. Det innebär att Hallstahammars kommun, som gått i borgen för lån på drygt en halv miljard kronor, ska ta ut en avgift för detta av Hallstahem. Till slut bestämdes den bli 0,25 procent av lånesumman, ungefär 1,3 miljoner kronor.

Det finns även ett formellt krav nu för tiden på att Hallstahem måste gå med vinst och den ribban sattes till 1,2 miljoner kronor vilket inte ska innebära några problem eftersom bolaget har legat mellan 1–2 miljoner kronor i vinst de senaste åren.

Tillsammans med diverse ökningar för fjärrvärme, el och vatten, löneökningar på personalen och en anslutningsavgift för Stadsdata-nätet hamnade kravet från Hallstahem inför förhandlingen på 4,6 procent.

Efter två sittningar och diverse mejlkorrespondens hamnade hyreshöjningen till slut på 2,9 procent – en siffra båda parter säger sig vara nöjd med.

– Det har varit tufft men jag tycker att vi hamnat på en bra nivå, utifrån de omständigheter som råder. Då tänker jag i första hand på borgensavgiften och avkastningskravet, säger Alf Mölleryd, förhandlare på Hyresgästföreningen.

– Det är alltid en balansgång mellan vad hyresgästerna klarar av och det underhåll som ständigt måste göras.

Är det bra att hyres-höjningen ett år är noll procent och nästan tre procent nästa år?

– Nja, jag kan hålla med om att det är bättre med en jämn och förhoppningsvis låg uppgång.

Eftersom nivån hamnar ganska rejält under det behov Hallstahem ursprungligen framförde, är det just underhållet som kan komma att bli lidande. Men det finns två omständigheter som kan falla bättre ut än prognosen.

– Om räntan inte går upp så mycket gynnar det bolaget och i så fall även hyres-gästerna. Sen är det ju bra om de kan minska antalet tomma lägenheter också, säger Alf Mölleryd.

Och han får medhåll på den punkten av Hallstahems vd, Per Arne Gunnarsson.

– Vi ligger just nu på en vakansgrad på 4,8 procent. Att hamna neråt 2–3 procent är önskvärt. Där någonstans ligger de flesta andra.

Och tv-reklam har gett viss effekt redan.

– Läget just nu med antalet tomma lägenheter är det bästa på länge, säger han.

Någon särskild del av underhållet som kommer att få stå tillbaka kan inte Per Arne Gunnarsson peka ut.

– Det handlar mer om att spara in lite här och där.

Mer läsning

Annons