Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Importerade flera kilo knark

Paket efter paket med den syntetiska drogen MDPV kom till 26-årigens bostad. Men polisen var honom på spåren.

Annons

I dagarna hålls rättegång mot honom i Västmanlands tingsrätt. Han har åtalats för grovt narkotikabrott och polisen menar att han importerat flera kilo MDPV för att sedan packa om narkotikan i mindre partier och sälja vidare.

Förutom MDPV:n – där innehavet kan ge flerårigt fängelse – åtalas 26-åringen även för flera fall av ringa narkotika- och dopningsbrott då han haft mindre mängder hasch och dopningspreparat i sin ägo. Han åtalas även för att ha haft en startrevolver, på ytan lik ett livsfarligt vapen men som bara kan användas för att föra oväsen – och hota med.

I den omfattande bevisning som presenteras mot 26-åringen gör polis och åklagare gällande att han under upprepade tillfällen från hösten 2011 till januari i år då han greps haft kontakt med kinesiska distributörer av MDPV.

I likhet med flera andra fall av MDPV-smuggling som VLT tidigare skrivit om har 26-åringen per e-post tagit kontakt med kinesiska säljare. Pengar har överförts via vanliga internationella betalkanaler och vanliga postpaket med narkotikan har sänts från Kina.

Polis och åklagare tror, och ska inför Västmanlands tingsrätt försöka bevisa följande:

Den 22 september förde 26-åringen över 1261 US-dollar till en mottagare i Kina. Den 23 september skickades en försändelse med för polisen okänd mängd MDPV från Kina, den 27 september hämtade 26-åringen ut paketet.

Den 18 december beställde 26-åringen ett kilo MDPV från Kina för leverans till en annan persons hemadress. Den 2 och 5 januari har försändelserna kvitterats, därefter har 26-åringen hämtat hem narkotikan till sig och i e-post den 7 januari bekräftat mottagandet.

Därefter i januari har 26-åringen gjort nya beställningar från Kina, att levereras till annan person och gjort två inbetalningar om sammanlagt 1915 dollar. Den 20 januari har medhjälparen – som inte namnges i åtalet – kvitterat ut försändelser om sammanlagt 1,1 kilo MDPV eller Metylon.

Efter det har 26-åringen tagit hem narkotikan till sin bostad i Hallstahammar och packat om den. Drygt 40 gram tog han med sig till Västerås – där slog polisen till.

26-åringen greps och polisen gjorde husrannsakan i hans bostad där de hittade 240 gram MDPV och Metylon.

De båda är syntetiska droger med en starkt vanebildande effekt. Högsta domstolen har tidigare slagit fast att deras farlighet påminner om amfetamin efter att de tidigare jämställts med ecstasy i farlighetshänseende. Ingen av de vägledande domarna har dock handlat om kilovis med knark.

Sedan gripandet har 26-åringen suttit inlåst som anhållen och sedermera häktad. Rättegången mot honom har inletts och kommer enligt planerna att avslutas på fredag.

26-åringen menar att det inte är han som stått för införseln av narkotikan, utan en annan person som haft tillgång till hans bostad och dator.

Mer läsning

Annons