Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga extra pengar till psyksatsning

Hallstahammars kommun får inte del av den satsning på psykiskt sjuka som Socialstyrelsen ger pengar till.

Annons

Det är andra gången på ett halvår som kommunen får nej från Socialstyrelsen på samma ansökan. Satsningen handlar om att ge meningsfull sysselsättning till personer med psykisk funktionsnedsättning med hjälp av IPS-metoden – Individual Placement and Support.

Jonas Boman är chef för individ- och familjeomsorgen i Hallstahammar.

– Vi har redan en person som jobbar med att få ut de här personerna i praktik och dessutom samarbetar vi bra med det samordningsteam som finns. Hade vi fått pengarna hade vi kunnat satsa ännu mer och kanske rent av nå ut till alla personer med de här behoven, säger han.

I dag har 15–20 personer med olika psykiska funktionsnedsättningar stöd från kommunen för att, om möjligt, komma ut i praktik – och förhoppningsvis i förlängningen ett fast jobb – men de har alla hunnit olika långt på sin resa.

– Några är inte ute i aktivitet ännu medan andra är fullt i gång med sin praktik. Man ska också komma ihåg att de har varit borta från arbetsmarknaden ganska länge.

Om kommunen hade fått anslag från Socialstyrelsen hade de själv också behövt satsa drygt 400 000 kronor – pengar som eventuell ändå kan komma att tilldelas kommunens IPS-satsning.

– Vi får titta på det efter sommaren.

Ska ni söka pengar igen om tillfälle ges?

– Spontant: ja. Men först får vi se vad i vår ansökan den här gången som gjorde att vi fick avslag, säger Jonas Boman.

Mer läsning

Annons