Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget nytt vargstängsel

Det blir inget rovdjursstängsel runt betesområdet i Kohagens naturreservat.

Annons
Inget elstängsel. Fåren i Kohagens naturreservat får klara sig utan skydd av elstängsel. Detta sedan miljö och byggnämnden röstade nej till förslaget.

Beslutet togs av en enig bygg-och miljönämnd i Surahammar. I takt med med att vargar de senaste åren har varit synliga i området runt Surahammar letar traktens fårägare efter lösningar som kan skydda deras djur mot eventuella vargangrepp.

Förslaget som nämnden i Surahammar sade nej till var att sätta upp ett femtrådigt elstängsel runt ett område på 18 hektar i naturreservatet. Då det inte har funnits pengar i årets budget avsatta till projektet hade det inneburit en extra kostnad på uppemot 340 000 kronor för kommunen.

Vänsterpartisten Benny Andersson har hela tiden varit motståndare till att sätta upp elstängsel. Han tycker att förslaget är ett enda stort uttryck för varghysteri.

– Det hade inneburit att kommunen skulle ta bort ett av de bästa fiskeområdena som finns för barn, samtidigt som man gynnar en enskild näringsidkare ekonomiskt. Hela förslaget är bara dumt, säger han.

Av remissinstanserna som har yttrat sig var Surahammars naturskyddsförennig positiva med vissa reservationer. Surahammars fotbollsklubb avrådde från att genomföra förslaget med hänvisning till riskerna det medför att klättra över stängslet och hämta bollar som har hamnat på betesmarken.

Kärnhuset ung fritid och Surahammars fiskeområdesförening uttryckte båda förståelse för betande djurs säkerhet, men framförde också vikten av att landfiskemöjligheterna i området inte skulle inskränkas.

Mer läsning

Annons