Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jakt måste anpassas till rovdjuren”

De som vill ha kvar vargen är betydligt fler än de som vill utrota den. Det hävdar Naturskyddsföreningen.

Annons
Vargkramare. Tom Sävström, ordförande Naturskyddsföreningen i Sura och Gunnar Rosén, vice ordförande i länsföreningen för Västmanland försvarar vargen och de andra rovdjurens närvaro i skogarna. Foto: Mikael Johansson

Tom Sävström, Naturskyddsföreningens ordförande i Surahammar och Gunnar Rosén, vice ordförande i länsföreningen i Västmanland tycker att den pågående hetsdebatten mot vargen och andra rovdjur inte är acceptabel och väldigt obalanserad.

– Jag är övertygad att de flesta svenskar vill ha kvar vargen i naturen. Det gäller inte bara 08-or och naturmuppar, som rovdjurskritikerna kallar oss, säger Tom Sävström.

– Det är beklagligt att inte jägarorganisationerna inser att jakten måste anpassas till rovdjuren. I stället trummar de på om den stora stygga vargen som hotar hela den svenska landsbygden, den biologiska mångfalden och jaktkulturen.

Båda är noga att påpeka att det inte är bara jägarorganisationerna som är kritiska till rovdjuren. Både LRF och Centern bidrar till debatten.

Varför rovdjursfrågan blivit en sådan infekterad och het fråga är de båda helt överens om.

– Att jaga med lös hund är en livsstil för väldigt många jägare. Nu hotas den här friheten av rovdjuren, säger Tom Sävström.

Att jakt över huvud taget får bedrivas med lösa hundar är de båda mycket kritiska till.

– Jägarna får lov att hålla hunden i koppel i naturen, precis som alla andra hundägare får göra, säger Gunnar Rosén.

– Frågan är om löshundsjakt är etiskt försvarbart då hunden släpps vind för våg i skogen. Den kan skada sig själv, bli rov, jaga annat än vad som är tanken, till och med tamdjur.

– Man ska komma ihåg att det är fler hundar som dödas av vildsvin än av vargar. När det händer så blir det inte ett likadant liv på jägarna som när en varg gör det. För att inte tala om trafiken som dödar minst tio gånger fler jakthundar än vad vargen gör.

– Att som i det senaste fallet att släppa lös en hund i ett vargrevir är som att servera vargarna mat på silverfat. För vargarna är en hund antingen en inkräktare eller ett lovligt byte.

Men de båda är inte helt emot att varg ska få skjutas.

– Ger vargen sig på uteslutande tamboskap eller börjar vara ofta i tätbebyggt område ska de givetvis få skyddsjagas, säger Gunnar Rosén.

Även om de är kritiska till hur Jägarförbundet och LRF agerat i vargfrågan så anser de att man fortfarande har en god dialog med dem.

– Här har ju rovdjursfrågan aldrig gått till de överdrifter som de gjort på vissa håll i Värmland och Dalarna där människor har hotats och fått sina bilar vandaliserade.

Ingen av dem själva har stött på varg trots att de är ute i skogen väldigt ofta.

– Nej, jag har inte haft den förmånen, trots att jag ofta är ute i vargrevir. Det skulle vara väldigt roligt att får göra det, säger Tom Sävström.

– Det närmaste jag kommit en levande varg är sådana som finns i hägn och inte är uppfödda i det vilda, säger Gunnar Rosén.

Mer läsning

Annons