Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Björklund rasar mot Hallstas beslut

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) hotar med att ändra i Skollagen: ”Det är ansvarslöst!”

Annons
Folkpartiets ledare Jan Björklund.

Hallstahammar är på väg att avskaffa hemläxan. Nu hotar utbildningsminister Jan Björklund (FP) med att ändra i Skollagen för att förhindra att andra kommuner följer efter.

Kommunfullmäktige beslutade i eftermiddag att utreda möjligheterna att göra Hallstahammars kommun till en läxfri skolkommun med start 2015 och återkomma med förslag till beslut under hösten 2014.

Utbildningsministern Jan Björklund tycker att Hallstahammar är på fel väg.

– Jag är starkt kritiskt till förslaget, det är ansvarslöst. Hemläxan fyller ett viktigt behov i skolarbetet. Den skapar mer tid åt skolarbete, den tränar eleven att ta ansvar och den bjuder in föräldrar att komma in i skolarbetet och se hur det fungerar, säger Jan Björklund och fortsätter:

– Jag håller med om att alla inte har samma förutsättningar hemma. Skolan måste vara obeservant och hjälpa dem som har svårt att klara av skolarbetet. Men bara för att en mindre grupp behöver extra stöd så ska man inte ta bort kraven helt.

Björklund hotar med att ändra i Skollagen om Hallstahammar gör verklighet av avskaffa hemläxan.

– Då kommer jag ta initiativ till en förändring i Skollagen som stoppar kommuner från att besluta i den här typen av frågor. Det här är sådant som lärarna själva måste besluta om.

Mer läsning

Annons