Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättesatsning på ungdomar i Hallsta

100 praktikplatser för ungdomar ska skakas fram under våren. Det är målet som några av Hallstahammars kommuns företagsprofiler satt upp.

Annons

I dag finns i kommunen omkring 350 ungdomar mellan 18 och 24 år som går arbetslösa och är i behov av en praktikplats.

– För att få ett jobb, måste man oftast ha eller ha haft ett jobb. Det är så det fungerar. Vi måste hjälpa ungdomarna, det är vi skyldiga dem, säger Sigward Eriksson, som driver Westerqwarn och som är en av initiativtagarna till projektet som går under namnet Arbetsklivet.

Rekryteringen av praktikplatser ska pågå mellan mars och juni. Sigward Eriksson, som också är ordförande i företagsnätverket Destination Strömsholm, har redan fått löfte om 30 praktikplatser.

En anmärkningsvärt hög siffra med tanke på att det hittills gått ganska trögt att hitta praktikplatser.

– Jag tror det är bra att frågan lyfts. Vi är lite rädda för att bry oss om andra, säger Sigward Eriksson, som dock medger att han blev lite överraskad av det snabba, positiva gensvaret.

Kanalnätets ordförande, Barbara Hallström, har fått en tre månaders anställning på arbetsförmedlingen i Hallstahammar. Hennes jobb blir att söka upp alla företag som kan tänkas ta emot en eller flera praktikanter mellan en och tre månader. Företagen får precisera vilka behov de har och vilka krav de ställer på praktikanten. Sedan blir det arbetsförmedlingens sak att matcha lämpliga ungdomar mot praktikplatsen.

De företag som tar emot en praktikant får en skylt där det förmodligen kommer att stå: ”Vi bryr oss om ungdomarna”.

Mer läsning

Annons