Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JK: Nej till kameraövervakning

Nyligen fick Hallstahammars kommun tillstånd av länsstyrelsen att sätta upp övervakningskameror längs Hammartorget. Det gillar inte Justitiekanslern som har överklagat beslutet.

Annons

Kommunen sökte tillstånd för att sätta upp sex kameror utmed Hammartorget, från entrén till torget i sydöst till Ica i nordväst. Kamerorna skulle vara aktiva mellan 21-06 varje dygn och kunna spela in digitalt.

– Vi började prata om det för ungefär två år sedan och då var det mycket bus på torget, säger Christer Hallqvist, kommunens säkerhetssamordnare.

– Dels var det en ambulerande korvmoj som drog till sig folk på nätterna och där det blev en del oroligheter och så utanför En trappa upp där det också förekom bråk.

Nu är båda borta och det har blivit betydligt lugnare.

– Hammartorget är inte så oroligt nu. Men då var kameror en snabb åtgärd som vi ville pröva för att det skulle bli lugnt. Rätt eller fel kan man diskutera.

Justitiekanslern, JK, skriver i sitt överklagande att kameror inte ska vara ett hjälpmedel som ska användas istället för andra åtgärder och att andra metoder för att komma till rätta med brottslighet och oroligheter först måste prövas. Endast i undantagsfall ska kameror tillåtas.

Vilka andra insatser har kommunen vidtagit?

– Vi har polisvolontärer som jobbar på kvällar ibland. Vi ska också försöka få människor mer engagerade vilket ger mer trygghet, säger Christer Hallqvist.

Behövs kamerorna som läget är i dag?

– Nej, egentligen inte.

Mer läsning

Annons