Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kameraövervakning och avstängt vatten utan samtycke – gruppboende får kritik

Avstängt vatten, låst dörr och kameraövervakning. Ett LSS-boende i Hallstahammar får kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att det förekommer begränsande åtgärder som de boende inte gett samtycke till.

Annons
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

En boende har haft vattnet avstängd, vilket är dokumenterat i genomförandeplan men enligt personalen har det inte följts upp. En boende har en låsskåpa på ytterdörren, vilket personens gode önskat – men åtgärden har inte följts upp eller utvärderats av verksamheten. Integritetskränkande åtgärder som kameraövervakning har också förekommit enligt utredningen.

"Finns behov av begränsning ska den enskilde lämna samtycke". Myndigheten skriver att socialnämnden behöver säkerställa att begränsningsåtgärder och integritetskränkande åtgärder utan dokumenterat samtycke från den enskilde inte förekommer.

Bemanningen på boendet anses också vara otillräcklig vid vissa tillfällen. "Det är inte acceptabelt att en boende ska avstå daglig verksamhet eller behöva lägga sig på oönskad tid på grund av att tillräcklig personal saknas." Man behöver säkerställa att bemanningen är anpassad efter de boendes behov, skriver IVO.

Mer läsning

Annons