Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kameror gör susen mot skadegörelse

Med hjälp av övervakningskameror har Surahammars kommun minskat kostnaderna för skadegörelse på kommunernas skolor avsevärt.

Annons
Slipper onödiga kostnader. Frank Pfeiler, kanslichef på Surahammars kommun, kan konstatera att kostnaderna för skadegörelse i princip har raderats ut där kameror har installerats. Här står han framför en av kamerorna på Hammarskolan. foto: tobias wahlberg

År 2008 kostade skadegörelsen på Tuppkärrskolan hela 133 000 kronor för kommunens skattebetalare. Då satte man in övervakningskameror och 2009 hade man fått ner kostnaderna för skadegörelse till 5 000 kronor. En siffra som i stort sett tangerades de efterföljande åren.

För ett år sedan fick kommunen också tillstånd att installera övervakningskameror på Hammarskolan och Starbäcksskolan. Detta efter att man en tid haft stora problem med skadegörelse, bland annat i form av eldning och krossade glasrutor.

Övervakningen har gett önskad effekt.

– Skadegörelsen har minskat avsevärt. Det här brukar gå lite upp och ner, men sedan kamerorna installerades har man kunnat se en radikal minskning, säger Frank Pfeiler, kanslichef på Surahammars kommun.

Kamerorna är uppkopplade till en datacentral hos ett säkerhetsföretag i Ludvika. Där kan en person följa vad som händer, och via en högtalare ropa till dem som befinner sig framför kameran.

Frank Pfeiler konstaterar att kameraövervakning blir allt mer efterfrågat i verksamheten. Det finns nu önskemål om detta även från Virsbo och Ramnäs.

– Förutom själva kostnadsaspekten blir det ju också en belastning för verksamheten med skadegörelse. Om en lekplats blir sönderslagen blir det ju en tidsperiod då man inte kan utnyttja den,

På Hallstahammars kommun är den som normalt har hand om säkerhetsfrågor på semester.

– Man har pratat lite om kameraövervakning här också, men vad jag vet finns det i dagsläget inga mer långtgående planer, säger tekniska förvaltningens chef Kjell Jacobson.

Mer läsning

Annons