Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för ensamma barn

Om några månader börjar Hallstahammar ta emot ensamkommande flyktingbarn. Men det är en privat utförare som sköter om driften.

Annons

Förra sommaren beslutade kommunen att ett boende skulle dras igång redan till årsskiftet 2010/2011.

Problem med att finna lämplig lokal gjorde dock att det hela drog ut på tiden och till slut valde kommunen att se om någon privat aktör var intresserad av att sköta om driften. Sex anbud inkom och det billigaste, levererat av Baggium vård och behandling AB, med säte i Kållered i Mölndals kommun, vann upphandlingen eftersom de också uppfyllde alla krav kommunen hade ställt. Senast vid kommande årsskifte ska verksamheten vara igång med totalt elva platser.

– Vi kommer att ha runt nio personer anställda, beroende på vilka behov de boende har, och hemmet kommer vara bemannat dygnet runt, säger företagets vd, Claus Forum.

Vart ligger hemmet?

– Det är inte helt klart än men det blir nog en stor villa någonstans och vi kommer att informera de närboende om vår verksamhet innan vi drar igång den för att möta eventuell oro, säger han.

Boendet kommer alltså att ägas och drivas av Baggium och de blir därför huvudman och eftersom hemmet är ett HBV-hem – hem för vård eller boende – måste Socialstyrelsen ge tillstånd.

Däremot är det kommunen som sluter avtal med länsstyrelsen om vilka ungdomar som ska beredas plats. Det handlar främst om ålder och kön.

Väl på plats ska barnen så fort som möjligt börja integreras i samhället genom främst skola och föreningar med det slutliga målet att bo och försörja sig själv.

Mer läsning

Annons