Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatet orsak till nya krisplaner

Vattenfyllda källare, avstängd kanal, ja till och med E 18 har varit oframkomlig på grund av vattensamlingar. Nu ska också kommunernas krisberedskap klimatanpassas.

Annons
Malin Dreifaldt, ordförande för Civilförsvarsförbundet och säkerhetssamordnare i Surahammars kommun

I dag tar kanalbolaget Strömsholm beslut om huruvida man ska fortsätta hålla kanalen stängd, eller öppna den för båttrafik igen. Det var den 10 juli som kanalen stängdes till följd av att vattenflödet i kanalen översteg 40 kubikmeter per sekund.

– Det kommer att bli mer sådant här i framtiden. De så kallade tioårs- och hundraårsflödena kommer tätare. Frågan är om vi verkligen ska kalla dem för det fortfarande, säger Malin Dreifaldt, säkerhetssamordnare på Surahammars kommun.

Kommunerna i Västmanland är nu också i färd med att uppdatera sina krisberedskapsplaner för extraordinära händelser.

– I dessa ska det nu stå skrivet vilka extraoordinära händelser som kan uppstå lokalt vid det mer extrema vädret som väntar, och hur kommunerna då ska agera, säger Malin Dreifaldt.

VLT har varit i kontakt med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, för att höra oss för om detaljer för de uppdaterade planerna och om det finns något utsatt datum då de ska träda i kraft. Men myndighetens samlade expertis visade sig inte vara i beredskap, utan på semester. VLT hörde då efter med Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– Det är MSB som har hand om det där och som ska uttala sig. Vi bistår bara kommunerna med råd och hjälp, säger Sonja Sandbacka på SKL:s presstjänst.

Mer läsning

Annons