Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klirr i kassan när arenor byter namn

Hammarhallen och Surahammars IP heter från och med i söndags Mälarenergi arena. Det ger 50 000 kronor årligen till kommunen, pengar som huvudsakligen ska slussas vidare till två idrottsföreningar.

Annons

Det är kommunen som har skrivit avtal med företaget men det är förra kommunalrådet Sven Erik Gårdhage (S) som har arbetat med att få en överenskommelse till stånd under ett års tid.

Beträffande summan, 50 000 kronor om året, säger han:

– Det är ju alltid så att man vill ha mer men marknaden är inte så stor som man kan tro. Det går knappast att få ut mer.

Avtalet löper på tre år plus två optionsår.

– Det tar nog inte slut efter fem år. Mälarenergi är en väldigt bra partner att samarbeta med och om vi bara sköter våra åligganden ska det nog fortsätta i flera år, säger Sven Erik Gårdhage.

Förutom de 50 000 kronorna, som ska delas mellan innebandyföreningen och fotbollsklubben, ska företaget delta vid större kommunarrangemang som Suradagarna och liknande. Dessutom får föreningarna 400 kronor för varje ny kund de kan värva. Invigningen i söndags beskostades helt av Mälarenergi med bland annat gratis servering.

Sven Erik Gårdhage beklagar att Hammarhallen och idrottsplatsen, som båda är tämligen nybyggda, fick andra namn som nu måste bytas. Men han tror inte att fler idrottsanläggningar i Surahammar är aktuella för namnbyte och sponsoring.

– Vi kom igång lite sent, säger Sven Erik Gårdhage som har varit aktiv i innebandyföreningen i 15 år.

– Nu är jag på väg ut och andra tar över. De kan möjligen förhandla fram att det kan bli en del skyltar i hallen.

På kommunen var det Britt-Inger Fröberg, kommunalråd (S), som fattade beslutet tillsammans med några andra politikerkolleger. Hon är medveten om att beslutet kan generera synpunkter.

– Det hade varit önskvärt att det hade gjorts från början. Anläggningen är ju ganska ny. Hammarhallen är ett bra namn med anknytning till bygdens historia.

Även hon konstaterar att sponsorpengarna var attraktiva.

– Klubbarna ser en chans att få sponsorpengar. Det är kommunen som får pengarna men de ska gå till idrotten. I första hand är den innebandyföreningen och fotbollsklubben som får dela på dem men fördelningen har vi inte förhandlat om ännu. Vi gjorde det för att idrotten är en viktig sak och den sysselsätter många i Surahammar. Mälarenergi ska också stötta en del utåtriktad verksamhet som kommer kommuninvånarna till del.

Britt-Inger Fröberg tillbakavisar att fler anläggningar, som exempelvis Surahallen, skulle vara på gång att få nytt namn.

– Nej, nu är det stopp. Kommunen har inga sådana kontakter och det är inte heller någon fråga som vi driver.

Hon påpekar också att ett mer väletablerat namn på en gammal idrottsanläggning skulle vara svårare att ändra.

Mer läsning

Annons