Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knivkämpar möttes i rätten

Rättegången om knivskärningarna på Hammartorget i Hallstahammar i slutet av maj förra året inleddes på torsdagen i Västmanlands tingsrätt.

Annons

Knivmisshandeln, eller rättare sagt slagsmålet, hade enligt chefsåklagare Lars Göransson politiska förtecken när tre högersympatisörer stötte ihop med fyra vänsterungdomar. Två av de tre högeraktivisterna blev allvarligt knivskurna.

Västmanlands tingsrätt omgärdades av en större polisinsats, då man på goda grunder befarade nya oroligheter. På åhörarbänkarna fanns nämligen anhängare ur båda lägren.

Men enligt polisens insatschef, Mats Kjellmodin, gick den första rättegångsdagen lugnt tillväga:

– Vi hade en mindre konfrontation men den löste vi verbalt.

Det var den 26 maj förra året som vänster- och högersympatisörer drabbade samman på Hammartorget.

Chefsåklagare Lars Göransson menade i sin sakframställan att det hela började redan tidigt på dagen när ett gäng högersympatisörer delade ut politisk propaganda i brevlådor i Hallstahammar.

Ett av bladen hamnade i brevlådan hos en vänstersympatisör som i det läget kontaktade tre Köpingsbor och en yngling från Västerås.

Alla fyra gav sig omgående iväg till Hallstahammar.

Där ska man först, enligt åklagaren, ha satt klistermärken på dörren till en av högersympatisörernas bostad och dessutom sprejat bokstäverna ”RF” i trapphuset.

Det senare gick uppenbarligen högersympatisörernas ära förnär och mot kvällningen begav trion sig till Hammartorget.

– Jag påstår att de beväpnade sig först, innan de begav sig till centrum, sade Lars Göransson.

Men den beskrivningen ville inte någon av de tre högersympatisörerna, som alla tre förhördes den första rättegångsdagen, ställa upp på:

– Vi gick till Hammartorget för att köpa cigaretter, förklarade en 17-årig Hallstahammarsbo och tillade att ingen av dem var beväpnad.

Polisutredningen har dock visat, via dna-spår, att 17-åringen hanterat en machetekniv som hittades inte långt ifrån brottsplatsen.

Den 27 januari avslutas rättegången med slutpläderingar.

Mer läsning

Annons