Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolbäck – en härlig håla?

Nu är det vetenskapligt bevisat! Kolbäck är en riktig håla. Även om alla inte håller med...

Annons
Håla eller inte. Enligt Svenskt hålindex räknas Kolbäck som en håla, men kommunpolitikern och Kolbäcksbon Sigge Synnergård håller inte med. ”Jag känner mig inte instängd i ett hörn ¿i Kolbäck, det är en knutpunkt med vägar åt alla håll”, säger Sigge Synnergård, som bott 44 år på orten.Foto: JACKIE MEH

Enligt Wikipedia är en håla en nedsättande benämning på mindre tätort. Men vilka orter räknas till hålor? Skogskonsulenten Börje Drakenberg har halvt på skämt tagit fram något som han kallar för Svenskt hålindex, SHI.

SHI bygger på ett poängsystem där en ort får grundpoäng, tilläggspoäng eller avdragspoäng beroende på vilka kriterier som orten uppfyller.

VLT lät kommunpolitikern och Kolbäcksbon Sigge Synnergård göra SHI-testet.

Resultatet blev 7 poäng för Kolbäck, vilket enligt SHI:s skala betyder att Kolbäck är ”en riktig håla”. Synnergård håller dock inte med.

– En håla förknippar jag med en gammal bruksort som bara har en stor industri. Kolbäck är mer som en knutpunkt. Här bor folk som jobbar i Eskilstuna, Stockholm, Västerås och Köping.

– Dessutom har vi mycket genomfartstrafik. Det är puls i Kolbäck, slår Synnergård fast.

Ramnäs då? Kommunfullmäktiges ordförande Christina Waster Jansson (S) skrattar gott när hon får höra talas om testet. Men efter att ha ögnat igenom det, dömer hon ut det som oseriöst och vill därför inte svara på några av testets frågor.

Men tycker du att Ramnäs är en håla?

– Nej, det tycker jag inte. Det är litet men ingen håla. Ramnäs har både historisk och internationell prägel, säger Waster Jansson och syftar på alla företag med utländsk koppling som finns på orten.

– Dessutom finns ett väldigt rikt föreningsliv, och både företag och konstnärer flyttar hit. Ramnäs är en framtidsort, det är här möjligheterna finns, summerar kommunfullmäktiges ordförande som nästa år har bott i 40 år i Ramnäs.

Mer läsning

Annons