Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalrådet om avhoppet: "Kliva av nu är fegt och oansvarigt"

– Fegt och oansvarigt! Så säger kommunalrådet Catarina Petterson om folkpartisten Anna Lundbergs avhopp från Kantzowska gymnasiets styrelse.

Annons

Det var i torsdags som Anna Lundberg meddelade att hon avgår från gymnasieförbundets styrelse med omedelbar verkan. Hon gör det av två anledningar. Dels anser hon att majoriteten i styrelsen, S och V, varit passiv och otydlig med informationen kring avvecklingen av gymnasieförbundet.

Dels anser hon att majoriteten fört personalen på Kantzowska bakom ljuset och lovat ombyggnader av skolans lokaler som kommunen inte har pengar till.

– Majoriteten får nu stå för det här själva. Jag ställer mig inte bakom direktionens arbete, säger Anna Lundberg

Kommunalrådet Catarina Pettersson (S), som själv sitter i direktionen sedan några månader tillbaka, är kritisk till Anna Lundbergs agerande.

– Jag tycker att det är ett konstigt sätt att hantera ett politiskt uppdrag på. Vi vet alla att avvecklingen innebär stora utmaningar med förhandlingar och uppsagd personal. Att välja att kliva av i ett bekymmersamt läge är lite fegt och oansvarigt, säger Catarina Pettersson.

Hon medger att avvecklingen är en komplex fråga och att man kan känna sig frustrerad över att inte veta vad som händer.

– Men känner man att man inte har fått tillräckligt med information, får man se till att skaffa sig sådan. Oppositionen sitter med i arbetsutskottet och i den arbetsgrupp som ska se över likvidationen av gymnasieförbundet, påpekar Pettersson.

Hon tror att det var informationen som gavs på kommunstyrelsens möte häromdagen som fick bägaren att rinna över för Anna Lundberg. På mötet informerade tjänstemän om att avvecklingen av gymnasieförbundet kan komma att kosta upp till 10–12 miljoner kronor i form av tomma lokaler och personalkostnader.

– Så mycket tror jag inte det kommer att kosta. Vi kommer i vart fall kunna hantera den kostnaden. Det finns 6 miljoner kronor i vår planeringsreserv och dessutom kommer vi att ha med oss ett överskott på ett antal miljoner kronor inför 2012, säger Catarina Pettersson.

Hur man än hade gjort med Kantzowska och gymnasieförbundet så hade det kostat pengar, påpekar kommunalrådet.

– Om vi hade lagt ned Kantzowska helt så hade det kostat oss 11 miljoner i tomma lokaler, säger Catarina Pettersson

Enligt Anna Lundberg har personalen på Kantzowska uppfattat att beslut tagits när det gäller investering av ombyggnation av gymnasiets lokaler. Inte en krona finns avsatt för detta, påpekar Lundberg, som menar att majoriteten fört personalen på Kantzowska bakom ljuset.

Catarina Pettersson bekräftar att inga investeringspengar är avsatta för ombyggnad av lokalerna. Det finns heller ingen prislapp satt. Däremot pågår arbetet med att rita förslag på ombyggnation. Förslaget väntas vara klart till våren.

– Vi får ta ett lån för att betala ombyggnationen. Visst kommer det att bli en del övergångskostnader men det politiska beslutet tar sikte på att vi så småningom skall ha kostnader enligt riksprislistans riktvärden, säger Catarina Pettersson.

Mer läsning

Annons