Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot kommunens ”hårda fakta”

Direkt efter att förskolepersonal uttalat sig i media om vikariebristen publicerade kommunen ”hårda fakta” på sin hemsida för att ”undvika onödig oro och ryktesspridning”.

Annons

Enligt kommunens hårda fakta så ligger personaltätheten inom förskolan i kommunen på 5,1 inskrivna barn per personal, vilket är strax över snittet för riket.

”Personaltätheten kan se annorlunda ut vissa dagar men sett till helheten har vi god bemanning”, skriver kommunen på sin hemsida.

Sjukfrånvaron på barn- och utbildningsförvaltningen ligger på 4,25 procent, vilket enligt kommunen är en bra och fullt normal siffra. Sjukfrånvaron har även minskat något senaste åren.

Förskolläraren och den fackliga ombudsmannen Majken Lindberg-Murén morrar när hon hör siffrorna.

– Det är ett utslag från en mätning på hela barnomsorgen. Men situationen på olika förskolor skiljer sig åt. För barn med särskilda behov gäller en personal per barn och det drar ner statistiken.

– Vi ställer oss frågande till siffrorna och kommer att göra egna mätningar vecka elva och tolv där vi mäter bemanningen timme för timme.

Majken Lindberg-Murén tycker inte heller att sjukfrånvaron säger hela sanningen.

– Det är bättre att tala om sjuknärvaron. Folk som går till jobbet trots att de mår dåligt. Och det är många som gör det.

Mer läsning

Annons