Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnojouren stängs– ”helt i onödan”

Kvinnojouren i Hallstahammar och Surahammar läggs ned den sista mars.
– Helt i onödan, menar Sara Svedlin, som jobbar på kvinnojouren Kaita.

Annons
Besviken. Sara Svedlin från Kvinnojouren Kaita anser att kommunens tjänstemän gett sken av att det inte var någon idé att söka kommunala bidrag.

Kvinnojouren Kaita startade i november 2007 och har två övernattningslägenheter, en i Surahammar och en i Hallstahammar. Verksamheten har finansierats med hjälp av bidrag från länsstyrelsen. Men nu är projekttiden över och länsstyrelsen beviljar inga pengar till fasta kostnader, som är Kaitas huvudsakliga utgifter.

Kaita hade behövt cirka en halv miljon kronor om året för att gå runt. Men varken Hallstahammars eller Surahammars kommun vill skjuta till de pengarna, förklarar Sara Svedlin, styrelsemedlem i Kaita.

VLT har varit i kontakt med socialnämndens ordförande i Hallstahammar, Mariette Sjölund (S), och i Surahammar, Patrik Boström (S). Båda säger att Kaitas chanser att få ett visst kommunalt bidrag hade varit goda om föreningen bara skickat in en ansökan. När VLT informerar Sara Svedlin om detta blir hon väldigt överraskad.

– Va!? De visste ju redan förra våren att vi inte skulle överleva under 2012. Varför uppmanade de oss inte att söka bidrag hos kommunerna då? säger Sara Svedlin med adress till omsorgschefen i Surahammar, Eva-Lena Odeling, och enhetschefen i Hallstahammar, Pia Nordin.

Enligt Sara Svedlin träffade hon Odeling och Nordin 2010 och diskuterade ansökan om bidrag för 2011.

– Vi hade skrivit en ansökan om bidrag till kommunerna. Men Odeling och Nordin sa bara: Nej, sök allt hos länsstyrelsen i stället. Av det drog jag slutsatsen att det inte fanns några pengar hos kommunen att söka, säger en irriterad Sara Svedlin.

– Ja, jag är jättearg. Hade jag vetat om att vi fått kommunalt bidrag så hade kvinnojouren kanske inte behövt läggas ned.

Eva-Lena Odling säger sig inte känna igen den bild som Sara Svedlin målar upp. Enligt henne träffades parterna i början av förra året för att diskutera Kaitas framtid.

– De ville inte söka några bidrag och de önskade säga upp kontakten med kommunerna. I stället ville de pröva ett samarbete med arbetsförmedlingen, säger Eva-Lena Odeling, och poängterar att Surahammars kommun inte har något intresse av att bli av med kvinnojouren.

– Det är jätteviktigt med en fungerande kvinnojour och kommunen har lagt ned väldigt mycket tid på den. Dessutom får vi ju ändå betala för platser på kvinnojourer i andra kommuner. Det är tråkigt att det bli så här, säger Odeling.

Också Pia Nordin, som bekräftar att Kaita ville inleda samarbete med arbetsförmedlingen, beklagar att kvinnojouren stänger. Hon tycker inte att hon och Odeling gjort något fel.

– Vi uppmuntrade Kaita redan från början att hela tiden söka pengar eftersom vi visste att länsstyrelsens projektpengar inte räcker för evigt.

Båda Hallstahammar och Surahammars kommuner undersöker nu möjligheten att  sluta avtal med andra kvinnojourer inom länet. Kvinnor som behöver komma i kontakt med en kvinnojour efter den sista mars kan höra av sig till socialtjänsten i den kommun där man är bosatt.

Mer läsning

Annons