Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylmasken hetare än någonsin

Ju lägre temperatur desto högre omsättning. I Surahammar tillverkas en särskild mask som gör det lättare att andas i extrem kyla.

Annons
Håller masken. Mats och Mikael Trollvad är rustade mot kylan. Här prövar de två av sina senaste produkter. Airtrim-masken och de uppfällbara skidglasögonen, som gör att man slipper sätta upp dem på den snöiga och blöta mössan.foto: jackie meh

– En ny order från Norge på 350 masker. Nu får vi jobba i kväll också!, utbrister Inga-Lill Henriksson, medan hon stoppar tillbaka mobiltelefonen i fickan.

Det råder rena tomteverkstan i lokalen där Vapro håller till. Filter klipps till, rullas ihop, behandlas för att inte frysa i extrem kyla, innan det passas in i den formpressade masken. Därefter nitas spännbanden fast innan maskerna åker ner i kartongen för leverans.

Det var i juli förra året som familjeföretaget Vapro tog över tillverkningen av den så kallade Airtrim-masken från ett Stockholmsföretag. Inga-Lill och hennes söner Mats och Mikael Trollvad laddade med ett lager på 1500 masker för den kommande vintern. De såg fram mot en lugn jul- och nyårshelg. Men när iskylan vägrade släppa greppet blev deras nyinförskaffade produkt plötsligt stekhet på marknaden.

– Det sa bara swisch och så var lagret tömt. Det ringer folk hela tiden och bråttom är det. Vi får jobba både kvällar och helgen för att hinna med, berättar Mikael Trollvad, vd på Vapro.

Airtrim-masken säljs i dag till 25 länder. Förutom till Sverige levererar man många masker till Norge, Kanada och USA.

– Visionen är att sälja den till alla länder där det är kallt, säger Mats Trollvad, produktionsansvarig, som ser en stor potential med produkten.

– Vi säljer mest till skidåkare och joggare men det finns andra målgrupper. Exempelvis de som jobbar i kyllager, de som lider av astma eller kol eller har problem med torr luft.

Maskar inte. Nej, det går inte att ligga på latsidan när beställningarna duggar tätt. Här är det Mats Trollvad som nitar fast spännbanden.
Familjeföretag. Trion bakom Vapro. Från vänster: Mats Trollvad, Inga-Lill Henriksson och Mikael Trollvad.
Airtrim-masken uppfanns av framlidne Ronald Modig redan i början av 1980-talet. Masken tar tillvara utandningsluftens fukt och värme. Inandningsluften värms upp genom ett filter och på så sätt skyddas luftvägarna mot kyla och kroppen sparar på sätt energi och kraft.

Vapro

Vapro är ett familjeföretag i Surahammar som bildades 2006. Det drivs av Inga-Lill Henriksson och hennes söner Mikael och Mats Trollvad. Samtliga har andra jobb vid sidan om och sköter alltså företaget på fritiden.

Företaget inriktar sig att sälja utrustning för orienterare och skidåkare. De importerar, sätter ihop och säljer sedan vidare till i först hand sportbutiker i Sverige och utomlands.

Mer läsning

Annons