Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkovalet: S stabila i Hallstahammar-Kolbäck – SD framåt i Sura-Ramnäs

Artikel 8 av 12
Kyrkovalet 2017
Visa alla artiklar

I Hallstahammar-Kolbäcks församling stärkte Socialdemokraterna sitt grepp om kyrkofullmäktige i valet. I Sura-Ramnäs församling är S också fortsatt största parti, även om resultatet är mer uppsplittrat med SD som stor ny aktör. Centern rasar i Sura-Ramnäs.

Annons

Kyrkovalet i Kolbäcksådalen har länge dominerats av Socialdemokraterna och så ser det ut att bli även i fortsättningen, även om läget inte är helt lika i Hallstahammars- respektive Surahammarsområdena.

Siffrorna är dock preliminära. De kan ändras marginellt när de sista rösterna har räknats.

I Hallstahammar-Kolbäcks församling gick socialdemokraterna framåt och fick nu nästan 60 procent av rösterna. Enda oppositionella nomineringsgrupp var Kyrkans väl i Hallstahammar-Kolbäcks församling (KVHKF), som nu går något tillbaka, men ändå har nästan samma styrka i kyrkofullmäktige från 2017 och framåt.

Större förändringar finns i Sura-Ramnäs församling. Där går socialdemokraterna marginellt tillbaka, men är fortfarande bara ett mandat från att ha egen majoritet. Framåt går däremot Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) och särskilt Sverigedemokraterna, som är nya i valrörelsen i Sura-Ramnäs i år. Preliminärt får SD tre mandat. I kyrkovalet i hela Sverige går Centerpartiet starkt framåt. Lokalt i Sura- Ramnäs är det tvärtom: Centern rasar, från 21 procent till under 9 procent av rösterna.

Rösträkningen pågår dock fortfarande, och både procentsiffror och mandatfördelning kan förändras något i det slutliga valresultatet.

Alla artiklar i
Kyrkovalet 2017
Annons