Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man åtalas för stryptag och dödshot mot frun

Efter att en kvinna under drygt ett halvår ha blivit psykiskt trakasserad, slagen och utsatt för strypgrepp av sin man blev han för en månad sedan polisanmäld för bland annat grov kvinnofridskränkning.

Annons

Vid ett tillfälle, när paret blev osams, gick mannen ut i köket i deras bostad och hämtade en kniv, berättar kvinnan i förhör. Mannen ska ha återvänt till sovrummet där kvinnan låg kvar, satt sig gränsle över henne och tagit stryptag samtidigt som han satte kniven mot hennes hals och hotade att döda henne.

En annan händelse utspelade sig under nyårsafton 2013. Även denna gång tog mannen ett stryptag på kvinnan men en utomstående man kom emellan och avbröt övergreppet. Kvinnan uppger för polisen att hon är rädd att hon hade blivit dödad av sin man den gången ifall inte främligen hade kommit emellan.

Den 25-årige mannen och kvinnan träffades förra året och gifte sig sedermera. Från att inledningsvis ha varit snäll förändrade mannen, påstår kvinnan, sitt beteende under hösten 2013 och började fälla nedvärderande kommentarer om henne. Snart började han också fysiskt att ge sig på sin fru, främst genom stryptag.

Han ska också ha varit mycket svartsjuk och ha haft ett stort kontrollbehov samt hotat kvinnan till livet om hon går till polisen.

I ett SMS till en nära vän förra månaden skriver kvinnan att mannen ska ha slagit henne två gånger och tagit stryptag vid ett flertal tillfällen, där hon har ”tappat räkningen efter 5”.

Människor i omgivning uppger att kvinnan – från att tidigare ha varit glad och utåtriktad – blivit inåtvänd, ledsen och tvär.

Släktingar och vänner berättar att de själv känner sig skrämd av 25-årinen som ska hotat dem till livet vid några tillfällen. Flera av dem, inklusive hustrun, har begärt att mannen ska föreläggas med kontaktförbud mot var och en av dem.

Till några av övergreppen finns vittnen, men merparten av händelserna har skett när ingen annan har varit närvarande. Dock har kvinnan själv i något fall dokumenterat blåmärken och annat i efterhand med sin mobilkamera och många av hoten, både mot henne och andra, styrks av vittnen.

Mannen förnekar alla anklagelser och säger att alla har ”gaddat ihop sig” mot honom. Den enda händelse han erkänner är att han spottade en kvinnlig bekant i ansiktet vilket han förklarar med att hon har gjort honom så mycket illa, bland annat genom att påstå saker om honom på Facebook.

25-åringen åtalas nu för grov kvinnofridskränkning där åklagaren radar upp sju olika händelser som grund. Dessutom åtalas han för ofredande, övergrepp i rättsak och två fall av olaga hot.

Mer läsning

Annons