Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man kontrollerade, våldtog och slog sitt ex

Paret hade varit tillsammans i över tio år när mannen blev allt mer kontrollerande och våldsam. Det eskalerade efter att hon ville avsluta förhållandet.
Nu döms han till fängelse för att ha misshandlat, hotat och kränkt exsambon upprepade gånger. Han döms även för våldtäkt.

Annons

Mannen döms till fängelse i 1 år och 10 månader för grov kvinnofridskränkning, mindre grov våldtäkt och olaga hot gentemot sin exsambo.

Hotade: "Svårt att vara mamma när man ligger sex meter under marken"

Mannen och kvinnan är båda bosatta i Hallstahammars kommun och hade varit tillsammans i över tio år. De hade också barn tillsammans. År 2017 separerade de och kvinnan började träffa en annan man. I samband med det förvärrades exsambons beteende. Han har i efterhand medgett att är "lite svartsjuk av sig" och att han blev kontrollerande eftersom han märkte att något var på gång i förhållandet.

I Västmanlands tingsrätt är det klargjort att mannen bland annat klandrade henne för att vara otrogen, gick igenom hennes saker, tog grepp runt hennes hals, knuffade henne, slog henne i ryggen och kallade henne för tillmälen. Kränkningarna pågick i över ett halvår, även efter att de hade avslutat förhållandet. Han har också hotat henne genom att säga: ”det är svårt att vara mamma när man ligger sex meter under marken”. Därutöver har han hotat mannen som hon började dejta efter att förhållandet var över.

Läs också: Tre unga män åtalas för våldtäkt mot barn

Döms även för våldtäkt

Vid ett tillfälle höll mannen också fast exsambon och ofredande henne på ett sätt som Västmanlands tingsrätt anser är att klassa som en "mindre grov våldtäkt".

Tingsrätten har bedömt kvinnans redogörelser som trovärdiga, medan mannen - som har nekat till brott - har svängt, försökt förringa vad han gjort och hävdat att det i själva verket är han som blivit illa behandlad. I vissa fall har han berättat om händelseförlopp som framstår som osannolika. Det finns också stödbevisning i form av vittnesuppgifter.

Utöver fängelsestraffet döms han att betala 110 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Läs också: Åtalas för våldtäkt och grova kränkningar mot exsambon

Mer läsning

Annons