Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många stödde utvisningshotade

Nära hundra manifesterade på onsdagen på Hammartorget i Hallstahammar, för att utvisningshotade Demilija och hennes båda söner ska få stanna i Sverige.

Annons
Många stödde. Många skrev på namninsamlingar till stöd för de utvisningshotade.

Manifestationen arrangerades av Amnestys lokalgrupp i Kolbäcksdalen, som också tillhandahöll en namnlista som tillsammans med en skrivelse ska skickas till Migrationsverket i syfte att få myndigheten att ompröva sitt beslut.

Karin Hansson Gunnarsson, från Amnesty, blev först ut i raden av talare som hänvisade till FN:s barnkonvention. Detta med anledning av att Demilijas äldsta son Serhan lider av allvarliga psykiska problem, som riskerar att förvärras om familjen utvisas.

Även kommunalrådet Catharina Pettersson (S), liksom kristdemokraten Roy Cederbäck ifrågasatte hur Migrationsverket kunnat förbise barnkonventionen i det här fallet.

— Alla föräldrar vet hur det känns att ha ansvar över sina barn. Man strävar efter att ge dem trygghet och en god framtid. Jag blir illa berörd över beslutet, sa Catharina Pettersson, som också var missnöjd med att handläggningstiden tagit så lång tid som fyra år.

Urban Pettersson, ordförande för Västerås lokalavdelning, gav skarp kritik till Sveriges nuvarande förhållande till barnkonventionen.

— Jag skäms över hur Sverige beter sig, sa han.

Anna Maria A Romlid från Vänsterpartiet menade att Sverige måste bredda sin syn på asylsökande, större hänsyn bör tas till kvinnors situation,

Även en man från publiken talade.

— Som pappa är beslutet hemskt att se. Det är fruktansvärt fel. Jag uppmanar alla att skriva under namnlistan.

Mer läsning

Annons