Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mässan på egna ben

För första gången ska Kanalmässan i Hallstahammar i det närmaste stå på helt egna ben. Det betyder också att entréavgiften kommer att stiga.

Annons

–Mässan behöver 2500 besökare för att gå runt, berättar Kent Sjöström, näringslivschef på Hallstahammars kommun.

Tidigare år har mässan haft mellan 4000 och 5000 besökare.

En ökning av entréavgiften med 20 kronor kan väl knappast halvera besöksantalet?

– Vi hoppas inte det. Besökarna får ju igen inträdet på 60 kronor med råge om man utnyttjar de förmåner som finns på biljetten, säger Kent Sjöström.

Tidigare år har mässan haft stort stöd från länsstyrelsen. De tre första åren fick man 300000 kronor i stöd och förra året fick man 150000 kronor. I år får man inget alls.

Hallstahammars kommun bidrar också med pengar. Det har varit 30000 kronor per år.

– Det bidraget har inte försvunnit. Sedan tar kommunen en del andra mindre kostnader som vi ser som marknadsföring, säger Kent Sjöström.

– En sådan mindre kostnad är att vi har reklam på ljusskyltarna som sitter vid E18 på Erikslund i Västerås under slutet av den här veckan. Förra året tog vi en del av kostnaden för att VLT delades ut till alla hushåll i kommunen.

– Att bidraget från länsstyrelsen försvinner ger ju oss givetvis mindre manöverutrymme som att ta kostnader för marknadsföring. Det har vi fått minska i år.

Kanalmässan femårsjubilerar i år. Inte ens Kent Sjöström trodde att den skulle finnas kvar.

– När vi startade den räknade vi med att den skulle vara vartannat år. Nu är det femte året i rad, det trodde jag aldrig, säger han.

Mässan har förändrats under de här åren. Tanken var från början att det skulle vara en mässa för företagare i Hallstahammar, där de kunde mötas och knyta kontakter.

– När vi undersökte vad mässbesökarna tyckte första året fick vi en klar indikation på att de som besökte mässan gärna ville köpa saker. Det var en förändring som vi gjorde till nästkommande mässa och det har fortsatt att utvecklas så, säger Kent Sjöström.

– Men vi har fortsatt att se till att det inte finns några knallar utan det är våra lokala företagare som finns där.

Hur länge kommer Kanalmässan finnas kvar?

– Oj, omöjligt att säga. Vi har beslutet under omprövning varje år. Hittills har det inte varit några problem eftersom vi med lätthet får utställare. Som jag ser det nu hänger det på att publiken fortsätter att komma.

Mer läsning

Annons