Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonsvindel av företagare

En 42-årig ex-företagare från Kolbäck och nio av hans anställda har åtalats för grova skattebrott. Löner på minst 5,5 miljoner kronor betalades ut svart, påstår åklagaren,

Annons

Under 2008 började Skatteverket och polisen fatta misstankar mot 42-åringen. Det genomfördes husrannsakningar på flera ställen.

Sedan dess har kammaråklagare Per Hedman nystat i härvan och i går kom åtalet in till tingsrätten.

– Utredningen har dragit ut på tiden, bland annat har vi tvingats söka rättshjälp utomlands, säger Per Hedman.

Flera av hans tidigare anställda har i förhören medgett att de tagit emot svarta löner. För att dölja de svarta löneutbetalningarna har 42-åringen, enligt åklagaren, bokfört hundratals falska fakturor från företrädesvis estniska bolag.

Lönerna har betalats kontant, ofta med hjälp av postväxlar.

42-åringen åtalas för grovt skattebrott. Det gäller löner på cirka 5,5 miljoner kronor, där Skatteverket gått miste om drygt 1,7 miljoner i arbetsgivaravgifter. Han åtalas också för grovt bokföringsbrott i två av sina företag. I det ena har 237 misstänkt falska fakturor på 30 miljoner kronor bokförts.

Båda hans tidigare företag är numera försatta i konkurs. Innan konkurserna överläts bolagen till en rysk och en estnisk medborgare.

– Vi tror inte dessa existerar. Åtminstone har ingen lyckats komma i kontakt med personerna, säger åklagaren.

De nio tidigare anställda, en kommer från Västerås och en från Kolbäck, åtalas för skattebrott. De påstås ha tagit emot upp till en halv miljon kronor i svarta löner.

Mer läsning

Annons