Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moppeliga krossade glas

I helgen drabbades olika delar av centrala Hallstahammar av omfattande skadegörelse. Polisen är säker på att moped-buren ungdom ligger bakom dåden.

Annons
Ovälkommen bilvård. I kommunens centralförråd står många av de utsatta bilarna uppradade i väntan på att få nya rutor. Alla bilar fick bakrutan krossad och på några av bilarna hade stenar även slängts på framrutan. Marcus Johansson från Björkmans glas hade som första uppgift att dammsuga upp allt glassplitter inuti bilarna.foto: peter jaslin

En av de drabbade var nämligen polisen själv, som fick två rutor förstörda på stationen i centrum.

– Två kollegor var i huset när det small till. Det var strax efter klockan 1 natten mot lördag och en av rutorna blev helt krossad av en stor sten, säger Roland Hed, koordinator på närpolisen i Hallstahammar.

– Poliserna hann se en moped åka iväg och vi har uppgifter från annat håll som också har sett mopeder åka iväg.

Det var fler platser som blev utsatta under samma natt.

En busskur vid järnvägs-stationen blev förstörd, flera fönster på Kantzowska gymnasiet kraschades och så krossades rutor till tio av kommunens bilar. Sju av dem stod utanför kommunhuset, tre vid vårdcentralen.

– Åtta bilar tillhör vår bilpool. De är väldigt bokade så det är klart att det innebär problem. Nu får transporterna lösas på annat sätt några dagar, säger Jarmo Peromo, fordonssamordnare på kommunen.

Han fick själv rycka in i lördags och köra bilarna till kommunens centralförråd där de nu står uppställda i väntan på att få rutorna utbytta.

– Visst blir man förban-nad. Det här drabbar ju så många.

Vad kommer det att kosta kommunen?

– Svårt att säga, men minst 40 000 kronor. Det är lite komplicerat eftersom det är flera sorters skador.

Ska ni låsa in bilarnai fortsättningen?

– Det blir nog krångligt. Då måste någon köra bilarna till ett garage varje kväll. Och det här är första allvarliga händelsen sedan vi införde bilpool 2004.

– Det vi får göra är kanske att belysa området med strålkastare, säger Jarmo Peromo som hoppas att alla bilarna kan vara tillbaka i drift den här veckan.

Polisen är intresserad av att komma i kontakt med alla som har sett eller känner till något om helgens händelser.

Mer läsning

Annons