Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till privat vårdcentral

Majoriteten i landstingsstyrelsen säger nej till förslaget om att privatisera vårdcentralen i Hallstahammar.

Annons

Det var det moderata oppositionsrådet Hans Strandlund som lämnade in motionen ¿i somras. Bakgrunden är de problem som vårdcentralen har haft med att rekrytera ¿fasta läkare, vilket lett till missnöje hos patienterna. Men nu säger majoriteten med landstingsrådet Kenneth Östberg (S) i spetsen nej till förslaget om en privatisering.

– Problemen med att rekrytera fasta läkare löser vi inte genom att ändra driftsform till privat. Vi har nu börjat med så kallade interna resursläkare. Det är läkare som finns hos oss på landstinget. Detta gör vi för att slippa ta in stafettläkare utifrån, säger Kenneth Östberg.

Man har också satt upp riktlinjer för att det inte ska finnas fler än 1 500 patienter listade hos de fasta läkarna. Detta för att patienterna i så stor utsträckning möjligt ska få träffa samma läkare när de besöker vårdcentralen.

– I och med att vi själva står för driften äger vi också frågan och kan sätta upp sådana regler.

Hans Strandlund själv är inte överraskad över majoritetens beslut. Motionen skrev han mest för att ge en tydlig signal om att något måste hända med situationen på vårdcentralen i Hallsta.

– Det var på grund av de dåliga resultaten i nöjdhetsundersökningen från 2011 som jag skrev motionen. Majoriteten konstaterar ju också att det finns problem, men de tror inte att lösningen är en privatisering, vilket jag alltså tror.

Problemet med att rekrytera fasta läkare finns ¿i hela landet. Har du något konkret exempel på där situationen har blivit bättre med privatisering?

– Vi behöver ju inte ens gå utanför kommunen för att hitta ett sådant exempel. Vårdcentralen i Kolbäck drivs privat och där är situationen mycket bättre. Jag går själv där så jag vet.

Mer läsning

Annons