Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu avgörs barnsex-målet i hovrätten

I dag börjar rättegången i Hovrätten mot en 34-årig man och två 16-åriga pojkar från Hallstahammar, som står åtalade för att ha förgripit sig på den underårig flicka.

Annons

34-åringen dömdes av Västmanlands tingsrätt till 6,5 års fängelse för grov våldtäkt mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering samt barnpornografibrott. 34-åringen ska också betala ett skadestånd på 135 00 kronor till flickan.

Åklagaren Helena Lundgren var nöjd med påföljden medan mannens advokat, Lars-Åke Chorell ansåg att straffet inte stod i proportion till det hans klient gjort sig skyldig till.

Chorell menar att det är frågan om ett oaktsamhetsbrott och inte en grov våldtäkt, eftersom det enligt honom inte förekommit något våld, hot eller tvång i bilden.

En av 16-åringarna dömdes till ungdomsvård och ungdomstjänst i 100 timmar för våldtäkt mot barn. Han har yrkat på att hovrätten ska ändra tingsrättens dom så att åtalspunkterna ogillas.

16-åringens avdvokat Katerina Tomis Blissinger anser inte att hennes klient begått något övergrepp. Skillnaden i ålder mellan pojken och flickan är ringa. Dessutom har relationen och handlingarna dem emellan varit ömsesidiga och helt frivilliga, menar hon.

Den andre 16-åringen friades helt. Tingsrätten ansåg det inte bevisat att han känt till, eller borde ha känt till, flickans ålder. Något som Helena Lundgren reagerade på.

– Hans berättelse och på det sättet han uppträtt på, gör att han haft konkret anledning att ifrågasätta hennes ålder, säger Helena Lundgren.

Huvudförhandlingen äger rum under sex dagar. Rättegången avslutas den 30 janua-ri.

Mer läsning

Annons