Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler ger fler små hus

I morgon ändras lagen så att man får uppföra ett mindre bostadshus på sin tomt utan bygglov. Men fortfarande gäller byggregler och anmälningsplikt.

Annons
De nya byggnaderna är uppkallad efter bostadsministern Stefan Attefall (KD).

En komplementbyggnad på max 25 kvadratmeter blir från och med i morgon möjlig att uppföra på sin tomt utan att behöva bygglov. Men trots att bygglovet slopas får man inte slänga upp byggnaderna hur som helst, säger Eva-Lena Verner, byggnads- inspektör på kommunen.

– Man måste anmäla i förväg och få ett startbesked av oss. Först därefter får man börja bygga. Missar man det kan man åka på sanktionsavgift på flera tusenlappar.

Dessutom finns andra begränsningar, till exempel nockhöjd och närheten till grannar.

– De får inte se ut hur som helst heller. Om många bygger sådana här små hus med olika färg och utseende blir det lätt ganska plottrigt. Men samtidigt kan det ge liv och rörelse åt ett bostadsområde.

Hon tror inte att kommunena kommer att mötas av någon anstormning men misstänker att de kommer att få åka på fler tillsyner.

– Jag gissar att vi får in fler synpunkter från grannar när hus börjar ploppa upp, säger Eva-Lena Verner.

Dessa nya hus, som går under namnet Attefallhus, får man bygga utöver den sedan tidigare bygglovsfria friggeboden på högst 15 kvadratmeter.

Mer läsning

Annons