Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad busstrafik ett lyft för Hallstapendlare

För ett halvår sedan började VL köra en gång i kvarten mellan Hallsta och Västerås. Det har fått resandet att öka med 23 procent.

Annons
Torsdag morgon. Klockan är nio och det är dags för det här Hallstagänget att ta sig till Västerås. Från det klockslaget börjar bussarna gå en gång i halvtimmen, men mellan klockan sex och nio behöver pendlare inte vänta längre än 15 minuter på nästa buss. Foto: Jessica Andersson

Hallsta/sura. Ökningen av resandet på buss 511 har ökat stadigt sedan den blev en stomlinje, men den senaste årets ökning slår rekord. I september började linjen köra var 15:e minut i rusningstrafik. Och under perioden september till december 2013 är ökningen 23 procent jämfört med samma period 2012.

– Det är en succé, säger Maria Linder, förvaltningschef på kollektivtrafik- förvaltningen på landstinget i Västmanland.

Förvaltningen planerar inga förtätningar av linje 511, men ser över busstrafiken mellan Surahammar och Västerås. Resandet har där ökat med 14 procent. En av anledningarna, tror Maria Linder, är att turerna numer går samma klockslag varje timme. Det förenklar resandet.

– Vi hoppas snart kunna erbjuda bussturer varje halvtimme från Surahammar, säger hon.

Michaela Nygård och Kristin Johannesson, båda 18 år, åker varje dag med buss 511 från Hallstahammar.

De studerar sista året i gymnasiet i Västerås. Turen börjar med Brukslinjen vid hemmet i Näs och sedan byter de i Hallstahammar.

– Det är jättebra med fler bussar. Det är mindre folk än förut och man slipper vänta så länge, säger Michaela Nygård.

Nöjda. Michaela Nygård och Kristin Johannesson åker varje dag mellan Näs och Västerås.

Mer läsning

Annons