Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oljeutsläpp i Virsbo anmält till polisen

Miljökontoret i Surahammar har gjort en anmälan till polisen om grovt miljöbrott.

Annons

Det var efter ett anonymt tips från allmänheten som miljökontoret i Surahammar i slutet av förra veckan upptäckte att någon hade släppt ut olja i dagvattennätet i Virsbo.

– Vi vet än så länge inte om det är en medveten dumpning eller om det är en olyckshändelse, säger miljöinspektör Mia Burman på Surahammars kommun.

Tipset från allmänheten hävdade att det var åtskilliga kubikmeter olja som hade dumpats vid bensinmacken i Virsbo.

– Jag tvivlar att det kan vara så stora mängder, säger Mia Burman.

När man undersökte området kring bensinmacken så hittades det olja i dagvattenbrunnar i närheten av macken och inne på mackens område.

– Vi har undersökt dagvattenbrunnar även längre från macken och där har vi inte hittat några spår. Hade det varit så stort utsläpp som tipset angav hade vi med största sannolikhet hittat det där också, säger Mia Burman.

Dagvattnet rinner ut i Virsbosjön.

– Har det runnit ut någon olja i Virsbosjön så är den väldigt utspädd och gör troligen ingen skada, säger Mia Burman.

Polisen har nu tagit prover i de olika dagvattenbrunnarna som kommer att skickas på analys för att se om oljan är den samma i de olika dagvattenbrunnarna.

Miljökontoret kommer att ålägga Virsbo Bensin Service ice som driver bensinmacken i Virsbo att undersöka och tömma den oljeavskiljare som företaget har inom området och undersöka om det är något fel på den.

VLT har sökt ägaren till bensinstationen i Virsbo utan att lyckas nå honom.

Mer läsning

Annons