Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ord mot ord i knivbråk

Vem gjorde vad och vilka anföll vilka? Det är två av frågeställningarna Västmalands tingsrätt får ta ställning till i rättegången om knivattacken på Hammartorget i maj förra året där höger- och vänsterextremister drabbade samman.

Annons
Rättegången har hårdbevakats av polis.

Under tisdagen går avslutades rättegången med åklagarens och försvararnas pläderingar.

Precis som de tidigare rättegångsdagarna var tingsrätten hårdbevakad av Västerås-

polisen:

– Det gick lugnt tillväga, konstaterade insatschefen Mats Kjellmodin.

Några mindre munhuggningar var det dock mellan de båda lägrens sympati-

sörer, men ingenting som urartade.

Egentligen kan bara två omständigheter slås fast med hundraprocentig säkerhet:

Chefsåklagare Lars Göransson hävdade att det som började med politisk propaganda i form av ett flygblad i en brevlåda eskalerade under dagen till att sluta med knivskärningarna på torget.

Med det ville han ha sagt att båda grupperna hade mobiliserat anhängare i syfte att ge sig på varandra.

Ett av flygbladen som de högerextrema – nynazister eller nationalister som de

betecknat sig som – delade ut hamnade nämligen i brevlådan hos en med omvända åsikter.

Vänsteraktivisterna svarade då, enligt åklagaren, med att sätta klistermärken på

utdelarens dörr och dessutom spraya bokstäverna ”RF”.

Det senare gick således högeranhängarnas ära förnär och de tre åtalade Hallstahammarsborna beväpnade och begav sig till Hammartorget.

Deras egna förklaring till besöket på torget var att de behövde köpa cigaretter, men åklagarens version var att de var ute efter vänsteranhängarna.

På Hammartorget drabbade också parterna samman, tre mot fyra på vänsterkanten. Flera var maskerade.

Hur knivskadorna uppstod på de två högeranhängarna kunde två av de tre klart och tydligt redogöra för: en 20- åring från Köping var den som höll i kniven.

Men 20-åringens försvarare, advokat Rolf Levin, avfärdade påståendet med att ingen som helst bevisning finns för att 20-åringen ens var beväpnad. Levin, liksom försvararna för de övriga tre vänsteranhängarna, menade i stället att deras klienter blivit angripna av högeranhängarna och på sin höjd handlat i nödvärn.

Samtliga försvarare menade att åtalen mot deras klienter skall ogillas.

Chefsåklagare Lars Göransson ville däremot ha de fyra i vänstergruppen fällda för grov misshandel och yrkade på hårda fängelsestraff, fyra år. Han kunde tänka sig viss ”åldersrabatt” med tanke på att åtminstone en av de åtalade vid tillfället var blott 17 år.

När det gällde de tre Hallstahammarsborna yrkade åklagaren på att de ska fällas för försök till grov misshandel, alternativt förberedelse till grov misshandel.

Tingsrätten har den grannlaga uppgiften att försöka bena ut vem och vilka som gjort vad i händelsen som enligt uppgifter under rättegången utspelade sig på mindre än en minut.

Tingsrätten har numera möjligheten att döma ”kollektivt”, det vill säga döma alla inblandade lika skyldiga när inte utredningen kan påvisa vem som gjort vad. Men då krävs att åklagaren kan visa att de agerat i samråd och att det fanns ett mått av planering bakom.

Dom i målet meddelas om två veckor.

Mer läsning

Annons