Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappa får fängelse för barnmisshandel

Pappan i en familj från Hallstahammar döms till två månaders fängelse för misshandel av sina barn. Mamman i familjen frias.

Annons

Föräldrarna stod åtalade för ett flertal fall av barmisshandel. Denna ska ha pågått under åratal och uppdagades när barnen, som är mellan tre och tolv år gamla, hamnade i familjehem. På varsina håll började de berätta om slag, sparkar och knuffar.

I förhören framträder en bild av hur pappan varit den ledande medan mamman bara ibland straffat barnen fysiskt och inte lika hårt.

Pappan i familjen döms nu alltså av Västmanlands tingsrätt till två månaders fängelse. Han ska också betala 10 000 kronor vardera i skadestånd till några av barnen.

Men värt att notera är att pappan frias på de flesta punkter.

I förhör berättar barnen om många tillfällen av fysisk bestraffning. Men då deras vittnesmål jämförs kan det ena barnet ha sagt att pappa gav en örfil ena gången, medan det andra barnet säger att det var en spark vid detta tillfälle. Ibland är uppgifterna också svepande och opreciserade. Några av barnen var mycket små då de aktuella händelserna ska ha inträffat. I dessa fall anser inte tingsrätten att misshandeln är ställd utom rimligt tvivel.

Flera åtalspunkter som skulle kunna bedömas som ringa (lättare) misshandel faller dessutom på grund av att preskriptionstiden för det brottet gått ut.

I mammans fall blir det friande dom eftersom tingsrätten tycker att barnens vittnesmål går isär för mycket, även om de förvisso uppgivit var för sig att en kavel varit inblandad i bestraffning.

Pappan dömdes för två år sedan till samhällstjänst för att ha misshandlat mamman i familjen.

Mer läsning

Annons