Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappa slog sina barn

Sex månaders fängelse. Det blir straffet för en pappa från Hallstahammar som misshandlat sina barn.

Annons

Mannen ska också betala skadestånd till sina barn på totalt 70 000 kronor. Därmed skärper hovrätten inte bara fängelsestraffet utan också skadeståndsbeloppet. I tingsrätten dömdes mannen till två månaders fängelse och 30 000 kronor i skadestånd.

Enligt åtalet har föräldrarna misshandlat barnen vid flera tillfällen under flera år. Misshandeln uppdagades när barnen, som i dag är mellan 4 och 13 år, hamnade i familjehem.

Föräldrarna har hela tiden nekat till anklagelserna. De menar att barnen blivit våldspåverkade av socialtjänsten, att de fått ledande frågor av polisen och att de inte kan skilja på vad de själva har upplevt och vad någon annan berättat.

Hovrätten anser dock att barnens berättelse är trovärdig, eftersom deras uppgifter i allt väsentligt är samstämmiga. Dessutom anser domstolen det styrkt att pappan gjort sig skyldig till misshandel av sina barn vid fler tillfällen än de som tingsrätten dömt för.

Mamman i familjen stod åtalad för barnmisshandel men frias. Hovrätten anser att utredningen mot mamman inte är tillräckligt robust för en fällande dom.

Exempelvis har ett par av barnen inte nämnt något om att mamman skulle varit våldsam. Andra syskon har sagt att mamman använt våld, men först i ett senare skede av utredningen.

Två ledamöter, en nämndeman och ett hovrättsråd, var dock skiljaktiga och ville döma också mamman för misshandel.

Mer läsning

Annons