Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pedofil mister vårdnad

En man, tidigare bosatt i Surahammar, dömdes för två år sedan till fängelsestraff för våldtäkt mot en styvdotter. Nu mister han vårdnaden om sina egna barn.

Annons

Mannen bodde under några år i Surahammar tillsammans med en kvinna. Båda hade barn från tidigare förhållande men fick också barn tillsammans.

2004 separerade paret. Några år senare, sommaren 2008, berättade en av kvinnans döttrar – som då var tonåring – att mannen ska ha utnyttjat henne sexuellt vid flera tillfällen mellan 2003 och 2008. Han ska också ha gett henne alkohol och cigaretter som en slags betalning.

Mannen åtalades för sexuellt utnyttjande av barn samt våldtäkt mot barn. Han friades i tingsrätten men fälldes i hovrätten och fick tre års fängelse. Mannen överklagade till Högsta domstolen som dock valde att inte ta upp fallet.

Nu har tingsrätten i Västmanland dömt att kvinnan ska få ensam vårdnad av de barn som paret har gemensamt. Rätten skriver bland annat att flera omständigheterna kring mannens brottslighet talar för att han inte är lämplig att ha vårdnad om barn, att han förefaller vara manipulativ och att det faktum att han lämnat ut alkohol och cigaretter till barn tyder på att han saknar spärrar som en förälder bör ha.

Mannen ska dock få träffa sina barn vid vissa bestämda tidpunkter och så småningom ett par timmar varannan helg. Dock ska det ske i närvaro av ett umgängesstöd – en person som socialnämnden utser.

Mannen har hela tiden bedyrat sin oskuld för de påstådda brotten mot sin tidigare styvdotter.

Mer läsning

Annons