Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pendlarbiljett blir 600 kronor dyrare

Samarbetet mellan SJ och Tågkompaniet upphör 1 februari. Att pendla mellan Hallstahammar och Stockholm blir därmed över 600 kronor dyrare i månaden.

Annons

Hittills har en person som pendlar mellan Hallstahammar och Stockholm kunnat köpa en biljett för 3 240 kronor som har gällt för hela resan.

Den 1 februari måste en pendlare lösa två biljetter – en för sträckan Hallstahammar–Västerås för 975 kronor och en biljett för sträckan Västerås–Stockholm för 2 919 kronor vilket innebär ett totalkostnad på 3 894 kronor. En ökning på nära 20 procent.

Som jämföresle kostar en pendlarbiljett till Stockholm från Kolbäck 2919 kronor och från Örebro 3442 kronor.

Tobias Johansson jobbar på strategisk pris- och tjänsteutveckling på SJ. Han förklarar varför.

– Vi har gått igenom alla avtal vi har med andra tågoperatörer och även om vi inte kan mäta det, så går vi sannolikt back på det här avtalet.

Anledningen är att om Tågkompaniet säljer en biljett som även gäller på SJ behåller Tågkompaniet hela biljettintäkten.

– Visserligen gäller även det omvända men vi är ganska säkra på att de säljer fler biljetter. Det innebär att våra betalande kunder får betala för de andra och det är inte rättvist.

En annan faktor är att tågtrafiken avregleras till fullo från och med 1 oktober i år.

– Jag betvivlar inte att detta innebär problem för några, och det beklagar jag, men nu är det nya förutsättningar som gäller, säger Tobias Johansson.

Mer läsning

Annons