Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för Thore Skogman-låt

Den som trodde att alla låtar av Thore Skogman var kända och uppförda har fel. På lördag, i samband med Thore Skogmandagen, kommer det att bli ett uruppförande.

Annons
Omaka par. Thore Skogman skrev en sång till Zara Leander som aldrig uppfördes. På lördag får den världspremiär.

Thore Skogman var och är Sveriges mest produktive låtskrivare, utan motstycke. Men det finns fortfarande guldkorn i låtskatten som aldrig blivit framförda eller inspelade.

– Det här är ett stycke som Thore skrev på beställning till operasångerskan Zarah Leander. Det är en helt fantastisk historia, berättar Lasse Andersson på Thore Skogmansällskapet som hittade kompositionen.

Det var på våren 1978 som Zarah Leander hörde av sig till Thore Skogman och bad honom skriva en sång som hon kunde framföra på Gröna Lund i augusti.

Det här gav Thore lite huvudbry. Men så en kväll tittade han på tv och där gick ett program med tv-legenden Lennart Swahn. Programmet hette Prima Primadonnor och kvällens gäst var Zarah Leander.

– Fru Leander går väl alltid kring i fina klänningar och vackra smycken, frågade Lennart Swahn.

– Inte alls. Jag går för det mesta omkring i en sliten morgonrock och Hülphers gamla tofflor, svarade hon på sitt karaktäristiska sätt.

Arne Hulphers var Zara Leanders make och ackompanjatör.

Det här gav Thore Skogman idén till melodin Hülphers gamla tofflor.

Tyvärr hann Arne Hülphers avlida under den sommaren, så den framfördes aldrig av Zarah Leander.

Men med Zara Leandersällskapets godkännande kommer den att framföras på lördag på Skantzen i Hallstahammar. Den framförs då av Marianne Koskela, Mariina Metzmaa och Hasse Pettersson.

Mer läsning

Annons