Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pride - en smältdegel av åsikter

Pridefestilen ska vara fest och politik. En smältdegel för olika åsikter, säger Anders Selin, aktiv i Hbt-rörelsen. Han tillbakavisar kritiken om att festivalen blivit för stor och spretig.

Annons
Pridefestivalen har medverkat till ett mer öppet och tillåtande samhälle för homosexuella, menar Anders Selin, ordförande i Hbtq-socialdemokraterna i Sverige. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix

Idag öppnar Pridefestivalen i Stockholm. I vissa medier har festivalen fått kritik för att den börjar bli för stor och att de olika homosexuella rörelserna är splittrade.

– Så har medierna beskrivit Pride nästan sedan den startade. Självklart är det inte så. Det är meningen att olika åsikter ska brytas mot varandra. Som en smältdegel av uppfattningar. Det är det som ger liv och utveckling. Men det blir alltid uppmärksamhet i pressen om Pride under två sommarveckor och det är väl bra det, säger Anders Selin, förbundsordförande för Hbtq-socialdemokrater Sverige.

– Pridefestivalen ska vara party och politik. Det är utställarna och de som arrangerar seminarier som står för diskussionerna, konstaterar han och fortsätter:

– Pride är också en unik möjlighet för Hbtq-personer att vara i ett sammanhang där de tillhör en del av majoriteten. Något som vi i vanliga fall aldrig gör. Vi påminns ständigt om att vi är avvikande och en minoritet i samhället.

Homosexuella män och kvinnor som till exempel bor i Hallstahammar har en chans att umgås med likasinnade på Pridefestivalen. De behöver inte hela tiden tänka på att de är avvikande i ett litet samhälle.

Ändå tycker inte Anders Selin att Hallstahammar är mer ännorlunda än andra orter när det gäller normer och attityder gentemot homosexuella.

Anders Selin växte upp i Hallstahammar. Men det var först när han flyttade till Västerås och blev ordförande i RFSL, som han ”kom ut” på allvar.

– Jag har insett när jag pratar med mina gamla kompisar i Hallsta att de förstod att jag var homosexuell, men ingen sa nåt.

Anders Selin anser att vi fått ett mycket mer öppet och tillåtande samhälle för minoriteter under de senaste 10-12 åren. Något som han anser delvis beror på Pridefestivalen. Han har också varit ordförande för föreningen Stockholm Pride.

– Lagstiftningen förbättrats för oss homosexuella. Vi får gifta oss och vi får adoptera barn. Däremot har lagstiftningen inte följt med på samma sätt för de transsexuella.

Anders Selin är ofta ute och föreläser och diskuterar med människor om normer och attityder.

En fråga som han ofta får är ”Varför pratar ni alltid om vad ni gör i sängen”

– Vi pratar inte om det mer än andra. Men det beror på vad man lyssnar efter. Om jag säger att jag är ute i skogen och plockar svamp med min man så borde det vara lika naturligt som om jag skulle säga att jag plockar svamp med min fru. Men så är det ofta inte.

Han vill att många fler vågar vara öppna med sin sexualitet i umgängeskretsen och på arbetsplatserna.

- Jag önskar att arbetsgivarna anställde människor tack vare att de tillhör en minoritet. Inte trots att de gör det.

– Jag vill inte ha ett likriktat samhället, men ett samhälle där alla möts med respekt. Ingen ska behöva vara rädd för att bli nerslagen och till och med dödad för sin sexuella läggnings skull.

Stockholm Pride

Stockholm Pride är Nordens största Pridefestival. I år arrangeras den 15:e festivalen i ordningen mellan den 31 juli och 4 augusti. Mängder av artister framträder och det hålls seminarier, workshops och föreläsningar och specifika aktivitetet för barn och ungdomar. Det blir teater, film och konst under hela veckan som avslutas med den stora Paraden och Paradengalan.

Mer läsning

Annons