Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningschefen: Vi kan göra det här

Förslaget, som innebär att Surahammars räddningstjänst inte ska åka på lika många så kallade IVPA-utryckningar, ligger på is i väntan på att den nya landstingsledningen tillträder efter nyår.

Annons

Det är landstinget som ytterst får ta beslut om hur räddningstjänsten ska agera i framtiden.

I Västmanland är det bara Surahammar som har den här servicen. I dag står Surahammars kommun för kostnaderna för själva utryckningarna, men inte för underhåll av bilar och liknande.

– Vi har inget emot att åta oss det här uppdraget, säger räddningschef Åke Broman i Mälardalens räddningsförbund, som innefattar Hallstahammar, Västerås och Surahammar.

Att förslaget över huvud taget kom upp, tror han är anvisningar från Socialstyrelsen om vem som ska får utföra olika livräddande uppdrag, som att ge syrgas.

Å ena sidan gäller frågan om kommunerna ska stå för sjukvårdande insatser som egentligen ankommer på landstinget att sköta, å andra sidan riskerar ambulansverksamheten att drabbas på andra sätt om landstinget ska stå för kostnaderna.

– Politikerna ska ta tag i det här. Landstinget måste bestämma sig för hur högt man prioriterar frågan, säger Åke Broman.

Mer läsning

Annons