Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ramnäsbo segrade mot FK

Även kammarrätten ger en svårt sjuk man från Ramnäs rätt mot Försäkringskassan och nu verkar det som om en flerårig kamp är över.

Annons

Mannen har haft en svår typ av epilepsi sedan en bilolycka på 1970-talet. 1994 beviljades han handikappersättning och 2001 fick han även assistentersättning.

Mannen har, av hälsoskäl, spenderat en del tid i sitt forna hemland. Försäkringskassan tyckte dock att det var för lång tid han var utomlands och drog in hans ersättningar. Dessutom krävde de tillbaka drygt 1,3 miljoner kronor i redan utbetalda ersättningar.

Detta blev två skilda tvister som avgjordes förra sommaren och hösten i förvaltningsdomstolen. Mannen vann båda.

Försäkringskassan överklagade emellertid båda till kammarrätten men de går helt på mannens linje och avslår överklagandena. Mannen slipper alltså dels betala tillbaka redan utbetalade ersättningar och han får också rätt till ersättningar i framtiden.

– Det är en lättnad, naturligtvis. Jag har varit tvungen att låna pengar av vänner och bekanta och när jag nu får ut pengar retroaktivt kan jag betala tillbaka, säger mannen till VLT.

– Men jag är otroligt trött på den tid detta har tagit. Inte har jag blivit piggare, säger han.

Det finns möjlighet för Försäkringskassan att överklaga till nästa instans, Högsta förvaltningsrätten (vilket tidigare hette Regeringsrätten). Det ska vara gjort inom två månader.

Mer läsning

Annons