Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten avgör hur länge hundar låg i bil

Låg de två hundarna i bilen i 40 minuter utan vatten eller var det 25 minuter? Det får tingsrätten nu avgöra.

Annons

 Det var i början av maj förra året som en förbipasserande upptäckte Hallstabons bil med två hundar i på parkeringen vid sjukhuset i Västerås

Solen strålade från en klarblå himmel och bilen stod inte i skuggan.

Enligt vittnet stod bilen där i minst 40 minuter innan hon ringde efter polisen. Vittnet ansåg att åtminstone en av hundarna var kraftigt påverkade eftersom de saknade vatten. Även poliserna uppfattade som om hundarna var påverkade av värmen i bilen.

Hur varmt det var är lite oklart. Enligt poliserna som kom till platsen så var det mellan 22–23 grader. Vittnet säger att det var minst 17 grader och enligt SMHI var maxtemperaturen drygt 21 grader i Västerås den dagen.

Hur varmt det var i bilen är också oklart. Men enligt Svenska Kennelklubben är temperaturen i en bil som ståt i solen, en längre stund vid en utetemperatur av 20 grader, 57 grader.

Hallstabon åtalas nu av åklagare för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.

Mannen nekar till brott och menar att hundarna som mest kan ha varit i bilen 25 minuter. Det är omöjligt att bilen varit parkerad i 40 minuter eftersom han då var på väg från Hallstahammar till sjukhuset.

Han uppger också att ha gett hundarna vatten innan han gått in i sjukhuset. De kan därför inte ha varit påverkade av värmen.

Mer läsning

Annons