Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga fjärdeklassare i Hallstahammar tävlade i Schackfyran

143 elever från åtta klasser i Hallstahammars kommun samlades på torsdagen i Nibbleskolans matsal där det var regionkval i tävlingen Schackfyran. Det i särklass bästa deltagandet hittills. Alla skolklasser gick vidare till regionfinalen.

Annons

Maida Iqra och Olle Östman går i fjärdeklass på Nibbleskolan. De har upptäckt vad som är spännande med schack och deltog båda i Schackfyran.

– Schack är bra för man blir smart, säger Olle Östman som går i klass 4 c på Nibbleskolan.

Maida Iqra i 4 b instämmer.

Hon säger att det finns kompisar som tycker att schack är tråkigt. Några fäller kommentaren innan de ens provat på spelet.

– Det är som matte, om man inte kan är det inte så roligt, men när man kan då vill man aldrig sluta, säger hon.

Olle Östman fyller i:

– Man kan göra jättemånga olika drag och vinna på jättemånga olika sätt, det är det som är kul.

Schackfyran är en tävling som arrangerats sedan 1979-80.

Det var många år sedan tävlingen arrangerades så här stort i Hallstahammars kommun. Det är extra glädjande att skolor från hela kommunen valt att delta tycker Sara Nilsson, schackspelande lärare på Nibbleskolan som ansvarat för att väcka liv i tävlingen igen lokalt.

– Vi har fått med alla fjärdeklasser, från Kolbäck och Strömsholm också.

Hon gillar Schackfyrans tävlingsupplägg, där även förlorare får poäng. Inte lika mycket som segraren men tillräckligt för att tävlingen ska premiera laganda.

– Det får eleverna att jobba tillsammans.

Ju fler elever som ställer upp desto bättre. Men det finns också ett utjämningssystem som kompenserar klasser med färre elever, poängterar hon.

Eleverna fick alla varsin medalj i brons efter regionkvalet.

7 februari är det regionfinal i Surahammar. 25 mars blir det länsfinal i Kungsör medan Sverigefinalen arrangeras i Västerås den 3 juni.

Västerås schackklubb och Västmanlands schackförbund arrangerar tävlingen, som har deltagare från hela landet. 1979-80 var första året, så det är en lång tradition.

Vad är det i schack som ungdomar gillar även i dag när det finns så många datorspel och andra spel?

– Schack är ett häftigt spel, det är som ett krig, det handlar om strategi och man är aldrig fullärd, säger Mats Sjödin som är verksamhetschef i Västerås schackklubb och var på plats i Nibbleskolan på torsdagen.

Här kan du läsa mer om Schackfyran.

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare - och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.

Mer läsning

Annons