Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik säger upp folk

Personal på Sandvikfabriken i Hallstahammar riskerar att mista jobbet som ett led i att förbättra divisionens lönsamhet.

Annons

Som VLT tidigare har berättat genomgår Sandvikkoncernen en omorganisation för att öka lönsamheten. Huvudkontoret ska flyttas från Sandviken till Stockholm och tre affärs-områden ska bli fem. Affärsområdena ska fokusera mer på sina kärnverksamheter än tidigare.

Sandviks vd Olof Faxander har i en TT-intervju antytt att de affärsområden inom koncernen som inte lever upp till de uppställda målen kan komma att avyttras. Det gäller inte minst det affärsområde som Hallstafabriken ingår i, Sandvik Material Techonology, SMT, som period-vis har haft svårt att leverera enligt förväntningarna.

Nu har SMT presenterat en plan på hur divisionens lönsamhet ska förbättras. Målet är att spara in 500 miljoner kronor de kommande 2–3 åren, bland annat genom att sänka personalkostnaderna. Enligt SMT:s vd Jonas Gustavsson kommer i storleksordningen 400 personer att beröras globalt.

– Det handlar främst om personal inom administration, stab och sälj. Men i vilka länder och vilka enheter som neddragningar sker är inte klart.

Kommer personalen på Sandvik i Hallstahammar att beröras av uppsägningarna?

– Det är inte osannolikt. Inga produktionsenheter är undantagna.

När tas beslut vilken personal man ska skära ned på?

– Vi vill besluta det så snabbt som möjligt. Men eftersom vi gör en global översyn tar det lite tid. Vår ambition är att vi vet riktningen på personalminskningen under senare delen av hösten, säger Jonas Gustavsson.

Mer läsning

Annons