Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju åtalas för misshandel

Totalt sju ungdomar åtalas för grov misshandel respektive försök till grov misshandel efter ett bråk i Hallstahammar i maj förra året.

Annons

Det var den 26 maj som höger- och vänsterextremister drabbade samman på Hammartorget. Upprinnelsen till bråket var att högerextremisterna tidigare under dagen delat ut flygblad nazistisk propaganda.

Två av högerextremisterna, 29 och 20 år gamla, blev svårt kniskurna men klarade sig. De är dock, liksom en 17-årig pojke, misstänkt för föreberedelse till grov misshandel. Enligt åklagaren har de i samförstånd införskaffat knivar och andra tillhyggen i avsikt att misshandla andra personer.

Dessa andra personer är fyra män med vänsterextrema åsikter. En 18-åring, två 20-åringar och en 21-åring. De åtalas för grov misshandel efter att ha knivhuggit två av högerextremisterna.

Trots att flera personer varit inblandade och många vittnen har hörts, anser åklagaren Lars Göransson att han fått en god bild över händelseförloppet.

— Vänstersidan har berättat vad högersidan gjort och vice versa. Deras berättelser om den andra sidans gärningar av vittnen, säger Lars Göransson.

Däremot har de inblandade förnekat att de själva begått något brott. Några har erkänt att de var på plats, men det är också allt. Någon har valt att helt tiga, och en annan minns ingenting.

Preliminärt inleds huvudförhandlingarna i Västerås tingsrätt den 13 januari. Huvudförhandlingarna är tänkt att ta fem rättegångsdagar i anspråk.

Mer läsning

Annons