Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skallgång efter försvunnen man

Ett stort räddningspådrag på cirka 50 personer med polis och frivilliga letar för närvarande efter en 82-årig man som är försvunnen i trakten av Klockarbo i Surahammar.

Annons

Mannen och hans fru gav sig ut i går förmiddag för att plocka svamp och utgick då från parets husbil. Paret delade på sig men 82-åringen kom inte tillbaka till husbilen för natten.

Då frun inte hade någon mobiltelefon eller kunde köra fordonet till något närliggande boende för att larma, tvingades hon att vänta till i dag innan hon kunde få tag på någon som kunde larma.

Efter att larmet inkommit engagerade sig ett 50-tal personer i sökandet efter mannen. Även en polishelikopter och flera hundpatruller används i sökandet.

- Han är gammal orienterare och det är såklart positivt i sammanhanget. Det tyder på att han kan ta hand om sig, säger Lennart Sjöstrand, räddningsledare på polisen.

Sökandet kommer att fortgå så länge som det är ljust ute och därefter får man ta ett nytt beslut.

- Det blir en bedömning om det är värt att söka i mörker. Visst, vi kan ha helikopter med värmekamera men då får vi träff på allt levande inte bara människor. Men även om vi tar en paus i natt så fortsätter vi sökandet i morgon om han inte har hittats.

Hur länge kan han klara sig under rådande omständigheter?- Det beror alldeles på hur han är klädd, hans allmänna kondition och annat. Men jag har gått hopp om att finna honom. Hundpatrullerna här i Västmanland är otroligt duktiga på att hitta försvunna människor, säger Lennart Sjöstrand.

Vid 18-tiden på onsdagen var mannen som är hemmahörandes i Västerås fortfarande spårlöst försvunnen.

Per Wideberg är insatsledare för sökandet:

- Vi utgår från husbilen då det var där mannen sågs senast. Vi har delat in sökområdet i 20 segment och hittills har vi sökt av sju av dem, säger han.

Området där 82-åringen försvann består av vädligt tät skog vilket försvårar sökandet. Den helikopter som använts har initialt sökt av de mer öppna områdena men hittills utan resultat.

Räddningspådraget kommer att fortgå så länge det är ljust ute och avbryts när mörkret faller på. Men enligt Per Wideberg återupptas sökandet efter 82-åringen tidigt i morgon bitti och man har då även begärt in förstärkning från hemvärnet.

Mer läsning

Annons