Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpt kvinnofridsstraff

Mannen misshandlade sin sambo upprepade tillfällen under flera år och har dömts i både tingsrätt och hovrätt till fängelse för grov kvinnofridskränkning.

Annons

Den numera 52-årige mannen och kvinnan träffades 2007 men förhållandet var stormigt redan från början på grund av att mannen var mycket svartsjuk. I kombination med alkohol, som de tillsammans drack i princip varje helg, blev han också våldsam emellanåt.

Den första av fyra händelser som ligger till grund för åtalet och domarna inträffade 2008 i en bil på väg till Surahammar. Mannen hade, av svartsjuka, knuffat omkull kvinnan på en pub i Västerås och därefter blivit utslängd. De blev hemskjutsade och satt båda i baksätet. Där gav han sig på kvinnan med skallningar och sparkar.

Vid tre andra tillfällen under åren 2009 och 2010 har han gett sig på henne i parets hem med slag, sparkar och även en brandsläckare. Han har dessutom tagit stryptag på henne så att hon förlorat medvetandet.

Mannen förnekar i huvudsak alla anklagelser men både tingsrätten tidigare och nu även hovrätten menar att kvinnans berättelse stöds av både vittnen och hennes kroppsskador.

Tingsrätten dömde mannen till fängelse i ett år. Domen överklagades till hovrätten av 52-åringen som vill bli frikänd eller i vart fall få annat straff än fängelse som påföljd.

Men hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten, dock med den skillnaden att de skärper straffet till fängelse i ett år och sex månader. I det straffet ingår även påföljden för ett grovt rattfylleri.

Mannen ska också betala knappt 50 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Mer läsning

Annons