Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattesmäll för egenföretagare

En egenföretagare i 60-års ålder kommer att få betala in en hel del extra skatt sedan han förlorat en tvist med Skatteverket.

Annons

Det är inte bara egenföretagaren som åker på en skattesmäll, det gör även hans företag.

Det är för två taxeringsår i mitten av 2000-talet som skatteverket vid en revision upptäckte den del konstigheter som gjorde att man skönstaxerade 60-åringen privat med drygt 200 000 kronor och dessutom påförde ett skattetillägg på 40 procent på den skatt som ska betalas.

När det gällde mannens företag påförde Skatteverket moms på drygt 20 000 kronor, arbetsgivaravgifter och skattetillägg på drygt 52 000 kronor.

Skatteverket ansåg att mannens företag uppvisade en allt för låg bruttovinst och omsättning i förhållande till andra företag i samma bransch och gjorde därför en skönsbeskattning.

Företagaren hade också bedrivet en del affärer privat som Skatteverket ansåg hörde till företagets verksamhet och borde bokföras där.

Företagaren och hans företag överklagade Skatteverkets beslut till förvaltningsrätten. När det gällde skönsbeskattningen ansåg företagaren att branschen under de aktuella åren var inne i en starkt vikande konjunktur som bidrog till den dåliga utvecklingen.

– Verkligheten överensstämmer inte alltid med vad branschen uppger som riktvärde. Storleken på företaget, utrustningen samt geografiskt läge är faktorer som spelar stor roll i sämre tider, hävdade företagaren till rätten.

Förvaltningsrätten gick i sin dom helt på Skatteverkets bedömningar och menade att bolaget hade redovisat en orimligt låg omsättning och haft oredovisade intäkter.

Lite plåster på såren fic k företagaren dock av förvaltningsrätten eftersom han fick en reseersättning på 444 kronor till den muntliga förhandlingen.

Mer läsning

Annons